Liczba wyników: 12173
W styczniu odnotowano 116 759 przypadków zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, czyli niewiele więcej niż w grudniu 2011r., kiedy chorowało 116 541 osób - wynika z raportu Centrum Informacji o Przeziębieniu i Grypie. Najwięcej zachorowań zanotowano na Mazowszu i w Wielkopolsce, najmniej zaś w województwie świetokrzyskim.
Poporodowa, przedporodowa, dwubiegunowa, sezonowa, związana ze stratą pracy, złamanym sercem, wymagająca specjalistycznego leczenia lub… czekolady – depresja to pojęcie popularne w polskiej sieci. Jednakże głębsza analiza dotycząca zwłaszcza przekazów z mediów społecznościowych wskazuje, że słowo "depresja" jest bardzo pojemne. Mianem tej choroby internauci określają przejściowe spadki nastrojów, jesienne smuteczki lub przelotne rozczarowania.
Nowotwory złośliwe w ciągu ostatnich 40 lat stały się jednym z głównych problemów zdrowotnych w Polsce, szczególnie w populacji kobiet, gdzie obecnie wśród młodych kobiet (20-44 lat) 31% zgonów wynika z chorób nowotworowych, a wśród kobiet w średnim wieku (44-64 lat) 47%.
Chociaż dla większości osób wiedza na temat długości życia wiąże się z pytaniami, na które lepiej nie znać odpowiedzi, to dla medycyny może mieć ona pozytywne implikacje. Naukowcy z Uniwersytetów w Glasgow i Exeter w Wlk. Brytanii opracowali być może nowy sposób na sprawdzenie, jak długo dana osoba będzie żyć, na podstawie analizy DNA.
Kobiety z atakiem serca częściej niż mężczyźni trafiają do szpitala bez bólu w klatce piersiowej. Notuje się też wyższy wskaźnik śmierci tych pacjentek w porównaniu do doświadczających zawału mężczyzn.
Próchnica to problem ponad 90 proc. Polaków. Jest wywoływana przez bakterie przetwarzające resztki jedzenia na kwasy, które osłabiają szkliwo doprowadzając do powstawania ubytków. Na zmiany próchnicze szczególnie narażone są przestrzenie między zębami, które trudno się czyści pomocą szczoteczki. Można to zrobić tylko za pomocą nici dentystycznych. Ale Polacy nie nitkują zębów.
Zdań na temat czy unikać, czy wręcz przeciwnie, postawić na węglowodany w naszej diecie, jest mnóstwo. Kwestie żywienia są zawsze względne i zależne od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Tym samym np. to, co nie zalecane dla tych, którzy nie lubią wysiłku fizycznego - dla aktywnych jest wskazane. O tym, jak zrozumieć węglowodanowy świat i nie wpaść w „słodką pułapkę” mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Zadbanie o starzejącą się populację pozostaje wyzwaniem dla Europy. Międzynarodowy zespół naukowców, którego prace są finansowane ze środków unijnych, opublikował nowy raport z badań opisujący często pomijane zawiłości niefarmakologicznej opieki paliatywnej nad osobami starszymi.
Sposób odżywiania się ma znaczenie nie tylko dla codziennego samopoczucia i efektywności funkcjonowania organizmu. Dieta jest także nie bez znaczenia przy zmaganiu się z rozmaitymi chorobami - m. in. zapaleniem wątroby.
Najczęściej w okresie zimowym zyskujemy na wadze i zmagamy się z przeziębieniami. Co jeść, by nie doświadczać przyrostu masy ciała a jednocześnie wzmocnić organizm odpowiednimi składnikami odżywczymi, aby utrzymać system odpornościowy w dobrej formie?
Krzyżówki, gry, puzzle hamują osłabienie funkcji poznawczych