Liczba wyników: 2447
Pół godziny aktywności fizycznej każdego dnia to według zaleceń Światowej Organizacja Zdrowia minimalna dawka ruchu dla osoby zdrowej. A jak ćwiczą dojrzali Polacy? 60 proc. deklaruje, że robi to prawie codziennie, a blisko 30 proc., że na aktywność ruchową przeznacza około godziny – wynika z badania Santander Consumer Banku. Najczęściej spacerujemy i jeździmy na rowerze. Coraz częściej wyruszamy na szlaki także z kijami do nordic walking.
Uczeni potwierdzają słowa z Nowego Testamentu: „większa jest radość w dawaniu niż w braniu" (Dz 20, 35). Hojność pozwala prowadzić szcześliwsze życie niż egoizm, mówią badacze z Uniwersytetu w Zurichu.
Sezon urlopowy to czas kiedy szczególnie folgujemy sobie z jedzeniem oraz wypijamy duże ilości zimnych, słodzonych napojów. Rzecz tyczy się nie tylko napojów gazowanych czy drinków, ale również z pozoru ich zdrowszych zamienników. Dentyści doradzają, na co lepiej uważać, aby z wakacji nie wrócić z próchnicą.
Na jego/jej skinienie są wszyscy członkowie rodziny, dziadkowie, ciocie i rodzice. Planują swój czas na pierwszym miejscu zawsze stawiając wszelkie potrzeby malucha i nie uznając w tym zakresie żadnych kompromisów, a najmłodszy/a w rodzinie dokazuje w najlepsze i przyzwyczaja się do bycia „pępkiem świata". Eksperci uznali, że taki obraz można zaobserwować w wielu rodzinach i przydali mu status nowego zjawiska socjologicznego. Przeczytaj i oceń, czy nie dotyczy twoich wnuków
Gorszy nastrój może się na coś przydać - z badań wynika, że pozwala efektywniej myśleć. Zły nastrój pomaga być bardziej refleksyjnym i ustalić dokładniejsze kroki w rozwiązywaniu wymagających sytuacji.
Trzy lata temu ropa Brent kosztowała ok. 110 dol. za baryłkę. Obecnie jest niemal o 60 proc. tańsza. Efekt? Właściciele diesli tylko w zeszłym roku na paliwie zaoszczędzili ponad 1400 złotych, samochodów napędzanych popularną „95” prawie 1,1 tys. zł.
Lody i gofry z posypką i syropem, smażone ryby, karkówka z grilla, fast foody – to nasza dieta podczas urlopów. Efekt? Przeciętna polska rodzina przyjmuje podczas wakacji nadprogramowe 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu, czyli 70 tys. kcal lub 2,5 kg tkanki tłuszczowej – wynika z wyliczeń Fundacji BOŚ. Jak nie przywieźć z wakacji nadprogramowych kilogramów? Oto pięć podstawowych zasad.
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na wystawę „Sól w Polsce – współczesne ośrodki produkcji”, która będzie prezentowana od 5 lipca do 15 października 2017 r. w Zamku Żupnym w Wieliczce. Wystawa pokazuje ważniejsze ośrodki produkcji soli na obszarze Polski.
Ziemniaki czy kartofle? Zdecydowanej większości Polaków bliższe jest pojęcie ziemniaka. Niezależnie jednak od stosowanej nomenklatury, sympatię do tych warzyw deklaruje ponad 80% ankietowanych, którzy doceniają ich walory smakowe i kulinarne. Co ciekawe, okazuje się, że jesteśmy prawdziwymi amatorami ziemniaków – aż 82% respondentów twierdzi, że nie byłoby w stanie całkowicie z nich zrezygnować.
Z nowych badań wynika, że w 2015 roku z powodu otyłości zmarło o 30 proc. więcej ludzi niż w roku 1990. Problem nadmiernej wagi jest coraz powszechniejszy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami