Liczba wyników: 10606
Osoby z otyłością, które uczestniczyły w indywidualnie dopasowanym programie modyfikacji stylu życia, poprawiły swoje zdrowie sercowo-naczyniowe i psychiczne w ciągu zaledwie 10 tygodni. Uczestnicy stracili na wadze i udało się u nich zmniejszyć lęk oraz objawy depresji, a także poprawie uległ poziom ciśnienia krwi.
Ostatnio mamy coraz więcej naukowych dowodów na przemożny wpływ stanu flory jelitowej na nasze zdrowie - i fizyczne, i psychiczne. Kolejne badania odkrywają coraz to nowe oddziaływanie mikrobiomu. Teraz pokazano, że jego skład i ilość może wpływać na poziom odczuwanego lęku.
Która włoska dynastia pokochała pierożki dyniowe? Jakie danie tak zachwyciło dramaturga z Katanii, że krzyczał z radości? Oto trzy propozycje na wakacyjne przyjęcia ze znajomymi i rodziną. Zabłyśnij nie tylko pysznymi daniami, ale też anegdotkami na ich temat!
Obecnie dostępnych jest już wiele badań na temat szkodliwości lub wręcz odwrotnie - prozdrowotnych właściwości alkoholu. Nowe odkrycia naukowców po raz kolejny potwierdzają, że warto czasem nalać sobie „coś mocniejszego". Przy czym badacze zaznaczają, że racjonalne spożywanie alkoholu pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, jeśli równocześnie dbamy o zdrowy styl życia.
W związku z publikowanymi w czasopiśmie „Świat Konsumenta” artykułami, opisującymi wody mineralne i źródlane jako niebezpieczne dla zdrowia, Rada Naukowa programu „Woda dla zdrowia” wydała specjalne oświadczenie. Sygnatariusze listu zwracają się do redakcji pisma i mediów, aby zaniechały publikowania „niesprawdzonych informacji na ten temat”.
Starszy wiek, płeć żeńska, nieregularny rytm serca i poziom codziennej aktywności mogą pomóc przewidzieć, jak bardzo pogorszą się funkcje poznawcze pacjentów z chorobą Alzheimera i jak bardzo będą oni zależni od swoich opiekunów w ciągu najbliższych dwóch lat.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Naukowcy z University of Michigan przeprowadzili badania, z których wynika, że spożywanie wiśni może znacząco obniżyć poziom cholesterolu, trójglicerydów, insuliny i glukozy. Antocyjaniny, barwniki występujące w owocach przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia chorób układu krążenia.
Starzenie się jest przygnębiające? Niekoniecznie. Sławy mówią o upływie lat w pocieszający, zdystansowany i zabawny sposób. Zobacz, co celebryci mówią pozytywnego na temat starości.
20 października obchodzimy Światowy Dzień Osteoporozy, który rozpoczyna całoroczną kampanię poświęconą podnoszeniu globalnej świadomości na temat profilaktyki, diagnostyki i leczenia osteoporozy oraz chorób metabolicznych kości.