Liczba wyników: 9156
Wiara w Boga może pomóc w rekonwalescencji po przebytych zabiegach i operacjach – twierdzą naukowcy, opierając się na przeprowadzonych ostatnio badaniach. W oświadczeniu wydanym przez prowadzącą badania Amy L. Ai z University of Washington w Seattle, że wyniki badań dają jasno do zrozumienia, że lekarze powinni przywiązywać większą uwagę do ważnego czynnika, jakim jest wiara. Powinni wykorzystywać ją jako pomoc w inspirowaniu i motywowaniu pacjentów.
Choroby dziąseł mają wpływ na rozwój innych dolegliwości. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Jagiellońskim i University of Louisville pozwoliły odkryć związek między bakteriami obecnymi w zapaleniu przyzębia i rozwojem choroby Alzheimera.
Od jakiegoś czasu mówi się o dobroczynym działaniu niewielkich ilosci wina na serce. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że może być ono szczególnie pożyteczne dla ludzi, którzy przeszli zawał.
Badania wykonane, wyniki osiągnięte, artykuły opublikowane. Wydaje się, że mająca taki przebieg praca uczonych to dobrze wykonana robota. Okazuje się jednak, że niektóre prace są tak absurdalne, iż warto przyznać im specjalne nagrody.
Powszechnie wiadomo, że nadwaga lub otyłość mogą znacznie zwiększyć ryzyko zawału serca i cukrzycy, ale nowe badania wykazały, że nadmiar kilogramów może również zwiększyć prawdopodobieństwo rozwoju demencji.
TVN i TVN24, RMF FM i Radio Eska – to media, do których mamy największe zaufanie – wynika z 12. edycji badania European Trusted Brands, które co roku przeprowadza wydawnictwo Reader’s Digest.
Naukowcy odkryli, że czynniki genetyczne, opalanie się oraz dieta ogrywają rolę w zagrożeniu danej osoby niedoborem witaminy D. Przeprowadzone badania asocjacyjne całego genomu, które w części zostały sfinansowane ze środków unijnych, ujawniają trzy miejsca genetyczne powiązane ze stężeniem witaminy D. Odkrycia zostały opublikowane w internetowym wydaniu magazynu The Lancet.
Nowe badania informują, jak nasz organizm reaguje na produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Naukowcy radzą, by unikać diety bogatej w produkty z dużą zawartością węglowodanów o wysokim IG, to może być bowiem zgubne dla naszego zdrowia.
O dawna wiadomo, że sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie. Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, iż dieta bogata w kwasy omega-3 pozwala zapobiegać chorobie Parkinsona i opóźnia jej rozwój.
Dorośli, u których zdiagnozowano zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), mogą żyć krócej, wynika z pierwszego na świecie badania prowadzonego przez naukowców z University College London.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe