Liczba wyników: 7305
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Choć nie mamy tak rozwiniętej tradycji picia kawy, jak Brazylijczycy czy Włosi, napój ten na stałe zagościł w naszym menu. Wielu ludzi od kawy właśnie zaczyna swój dzień i raczy się latte czy espresso zarówno na spotkaniach biznesowych, jak i w gronie przyjaciół. W związku z popularnością napoju, przeprowadzono już wiele badań dotyczących jego właściwości. Okazuje się, że jedną z nich jest działanie ochronne przed depresją.
Samotność staje się powszechną dolegliwością współczesnego świata. Coraz mniej ludzi pozostaje w pobliżu domu rodzinnego, przybywa zaś osób starszych, schorowanych i odizolowanych. Także młodsi ludzie w wyniku całego zestawu zmian kulturowych poznają, czym jest odosobnienie wśród tłumu. Tymczasem zjawisko samotności nie pozostaje bez wpływu na zdrowie - zarówno fizyczne, jak i psychiczne.
Woda stanowi podstawowy składnik wszystkich żywych organizmów i bez niej nie byłoby życia na naszej planecie. Tymczasem, jak alarmują naukowcy, przez ostanie 25 lat ilość wody pitnej na jednego mieszkańca Ziemi spadła o 26%. Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aż 2,1 mld ludzi na świecie nie ma do niej dostępu w miejscu swojego zamieszkania, a ponad dwa razy więcej pozbawionych jest odpowiednich warunków sanitarnych.
„Wyobraź sobie, że nie ma raju. To nie jest trudne jeśli spróbujesz. Żadnego piekła pod nami, nad Nami tylko niebo. Wyobraź sobie wszystkich ludzi, żyjących dla dnia dzisiejszego", zaśpiewali niegdyś Beatlesi inspirując tłumy na całym świecie. Choć dziś zespół już nie istnieje, trudno wyobrazić sobie bez niego kształt współczesnej muzyki. Minęło 50 lat od pierwszego koncertu słynnej grupy.
Zazwyczaj dolegliwości wzroku przypisuje się osobom starszym. Istnieje jednak choroba, która nie przejmuje się wiekiem i często występuje też u ludzi młodych. Jaskra, bo o niej mowa, otrzymała miano przypadłości cywilizacyjnej XXI wieku. Nie można jej bagatelizować, gdyż wg statystyk Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) choroba ta przyczyniła się do utraty wzroku już u ok. 7 mln osób na świecie.
Aż 72% Polaków myśli o starości – wynika z badania CBOS. Okazuje się, że większość z nas postrzega ten okres życia w czarnych barwach, widząc tylko jego negatywne aspekty. Obawiamy się chorób, utraty autonomii i konieczności zdania się na pomoc innych ludzi. Dlaczego myśli Polaków zostały zdominowane przez obawy związane ze starością? Czy życie seniora musi być smutne i nudne?
Jednym z największych lęków starszych ludzi, którzy mieszkają samotnie a także najbliższych takich osób jest ten, że kiedyś przyjdzie dramatyczny moment, gdy będzie potrzebna szybka i fachowa pomoc, ale nie będzie komu jej wezwać. Co stanie się ze mną, gdy zasłabnę, dopadnie mnie zawał serca, wylew lub zapaść i zabraknie sił na dotarcia do telefonu? – zastanawiają się – I jak się przed tym zabezpieczyć?
Jakkolwiek większość ludzi nie kojarzy chorób jamy ustnej z poważnymi problemami zdrowotnymi, coraz więcej dowodów wskazuje, że bakterie jamy ustnej odgrywają znaczącą rolę w chorobach ogólnoustrojowych, takich jak rak okrężnicy i choroby serca. Teraz pokazano związek między chorobą przyzębia a tworzeniem się złogów amyloidowych, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera.
Obecnie coraz popularniejsza staje się modyfikacja genetyczna żywności. Jak wpłynie to na środowisko naturalne? GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to nic innego jak organizmy zmodyfikowane genetycznie. Pojęcie nie dotyczy ludzi, a innych organizmów, które powstały na skutek krzyżowania lub rekombinacji genetycznej. Istnieją różne rodzaje modyfikacji tego typu. Do głównych należy zmiana aktywności genów, wprowadzenie ich kopii lub dołożenie obcych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami