Liczba wyników: 4040
Jak to się dzieje, że niektórzy ludzie dożywają 100 lat i to bez szczególnej opieki medycznej?
Ageizm prezentowany wobec samych siebie jest bardzo powszechny, a prowadzi do słabszego zdrowia, a nawet skraca życie.
Kiedy oceniono diety stosowane w 184 krajach, obliczono, że niewłaściwy sposób odżywiania się odpowiadał za ponad 14,1 miliona przypadków cukrzycy typu 2 w 2018 roku, co stanowiło ponad 70 proc. nowych diagnoz.
Pot to coś więcej niż oznaka dobrego treningu. Daje ważne informacje o naszym zdrowiu, dostarczając wskazówek na temat odwodnienia, zmęczenia, poziomu cukru we krwi, a nawet poważnych chorób, takich jak mukowiscydoza, cukrzyca i niewydolność serca. Teraz można analizować pot dzięki czujnikowi „sweatainer", który można drukować w 3D.
Fińscy medycy pokazują, że narażenie na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu w surowicy i otyłość, od dzieciństwa do wieku średniego, wiąże się ze słabymi zdolnościami poznawczymi w wieku średnim.
Objawy depresji słabną wśród osób starszych. Seniorzy są bardziej zadowoleni z dotychczasowego życia niż ludzie w tym samym wieku trzy dekady wcześniej.
Twój rytm dobowy nie tylko reguluje harmonogram snu, może też wpływać na rozwój, diagnozę i leczenie raka. Według ekspertów można zmodyfikować pory, kiedy pacjenci są badani na raka i kiedy poddają się terapiom, aby poprawić dokładność diagnostyczną i skuteczność leczenia.
Niektóre testy wskazywały, że wyższy poziom kwasu foliowego (witamina B9) u seniorów może mieć wpływ na problemy poznawcze, irlandzcy medycy zauważają jednak, że witamina ta raczej wspomaga zdolności kognitywne.
Pewne cechy osobowości mają związek z satysfakcją z życia i pomimo zmian w rolach społecznych i nasileniu obowiązków w ciągu dorosłego życia, relacja ta jest stabilna, niezależnie od wieku.
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.