Liczba wyników: 4291
Opracowano nowy sposób identyfikacji pacjentów zagrożonych nieregularnym biciem serca, czyli migotaniem przedsionków.
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Kobiety cierpiące na mialgiczne zapalenie mózgu i zespół chronicznego zmęczenia (myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome, ME/CFS) mają zwykle więcej objawów i chorób współwystępujących niż mężczyźni. Co więcej, symptomy nasilają się wraz z długością trwania schorzenia.
Reakcje nerwów na różne rodzaje muzyki wpływają na regulację emocji. Jak się okazuje, szczególnie mężczyźni próbujący za pomocą muzyki radzić sobie ze złymi emocjami, negatywnie reagują na agresywne i smutne utwory.
Kobiety, u których zdiagnozowano i leczono raka piersi, cechowały się przyspieszonym starzeniem biologicznym w porównaniu z kobietami wolnymi od tej choroby.
Liczba kroków, które należy wykonać każdego dnia, aby zacząć dostrzegać korzyści dla swojego zdrowia, jest niższa niż wcześniej sądzono. Warto jednak pamiętać, że więcej spacerów to wyższe szanse na zdrowsze i dłuższe życie.
Spożywanie większej ilości białka na śniadanie lub w porze obiadu może pomóc seniorom w utrzymaniu masy mięśniowej, pomimo upływu lat. Jednak wiele osób spożywa białko dość nierównomiernie w ciągu dnia, zauważają eksperci z Uniwersytetu w Birmingham.
Procent tkanki tłuszczowej jest znacznie bardziej wiarygodnym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia jednostki i ryzyka kardiometabolicznego niż wskaźnik BMI, mówią eksperci z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Według nich pomiar tkanki tłuszczowej powinien być standardem w zakresie oceny zdrowia metabolicznego.
Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne w wielu częściach świata, jednak korzyści zdrowotne wynikające z tego sposobu odżywiania się mogą zależeć od tego, jakie konkretnie produkty znajdują się w jadłospisie.
Lato 2022 roku było najcieplejszym sezonem w historii Europy i cechowało się intensywną serią rekordowych fal upałów, susz i pożarów lasów. Podczas gdy Eurostat odnotował już niezwykle wysoką nadwyżkę śmiertelności w tym okresie, dokładne dane nie były znane. Teraz Institute for Global Health (ISGlobal) w Barcelonie podał, że w związku z ubiegłorocznymi upałami życie straciło ponad 61 tysięcy Europejczyków.