Liczba wyników: 3851
Kilkutygodniowa dieta o nikłej ilości węglowodanów poprawiła skład ciała, dystrybucję tłuszczu w organizmie i zdrowie metaboliczne.
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
U ludzi w podeszłym wieku z nadciśnieniem, którzy dzięki lekom utrzymywali dobowe skurczowe ciśnienie krwi na poziomie około 130 mm Hg przez trzy lata, nagromadzenie szkodliwych zmian w mózgu było o wiele mniejsze w porównaniu z osobami o wyższym ciśnieniu.
W miarę, jak się starzejesz, wspomnienia są przywoływane wolniej i w sposób mniej pewny. Eksperci sprawdzają więc sposoby odwrócenia niekorzystnych zmian w funkcjach poznawczych w starszym wieku. Okazuje się, że ważną rolę odgrywa tu krew.
Kobiety cierpiące na mialgiczne zapalenie mózgu i zespół chronicznego zmęczenia (myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome, ME/CFS) mają zwykle więcej objawów i chorób współwystępujących niż mężczyźni. Co więcej, symptomy nasilają się wraz z długością trwania schorzenia.
Zbliżająca się jesień oznacza wyższe zagrożenie grypą. Dieta może być jednak pomocna w walce z infekcjami.
Oto kolejny powód, dla którego warto wstać z kanapy i zacząć ćwiczyć, zwłaszcza jeśli jesteś w starszym wieku. Wśród osób powyżej 70-go roku życia sprawność fizyczna jest znacznie lepszym prognostykiem długości życia niż tradycyjne czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.
Osoby z długotrwałymi objawami COVID-19, w tym mgłą mózgową, wykazywały zmniejszoną wydajność w testach różnych procesów umysłowych nawet do dwóch lat po zakażeniu wirusem.
Spożywanie większej ilości białka na śniadanie lub w porze obiadu może pomóc seniorom w utrzymaniu masy mięśniowej, pomimo upływu lat. Jednak wiele osób spożywa białko dość nierównomiernie w ciągu dnia, zauważają eksperci z Uniwersytetu w Birmingham.
Żadna ilość zanieczyszczeń w powietrzu nie jest dobra dla mózgu, ale pożary lasów i emisje substancji pochodzących z rolnictwa mogą stanowić szczególnie toksyczne zagrożenie dla zdrowia poznawczego, ostrzegają eksperci z University of Michigan.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami