Liczba wyników: 12173
Właśnie rozpoczęła się realizacja nowego i innowacyjnego projektu, finansowanego ze środków unijnych, dążącego do opracowania i przetestowania nowych produktów żywnościowych, które szybciej zapewnią poczucie sytości. Bardziej syta żywność może pomóc w poskromieniu apetytu, kontrolowaniu wagi i zwalczaniu otyłości, a projekt SATIN (Innowacja w sytości) ma zgromadzić ekspertów z sektora akademickiego i przemysłowego specjalizujących się w pobieraniu energii i kontrolowaniu wagi.
Święta są czasem, w którym wyciągamy tradycyjne receptury potraw jednak coraz trudniej zdobyć naturalne produkty, z jakich korzystały nasze babki. Okazuje się jednak, że są one dostępne w...Internecie - online można zamówić jajka kur zielononóżek, sery korycińskie czy świąteczne sękacze.
Stres oddziałuje na układ odpornościowy i przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych. To wydaje się sprzeczne, ponieważ system immunologiczny wytwarza stan zapalny (np. zaczerwienienie wokół rany), aby pomóc organizmowi się leczyć. Jednakże badania wskazują, że wysoki i długotrwały poziom stresu przyczynia się do rozwoju chorób.
W zdrowym ciele zdrowy duch – ale nie wszyscy z nas wiedzą, że na kondycję całego naszego organizmu wpływa także stan uzębienia. Dlatego jeśli zauważymy niepokojące objawy w jamie ustnej, lepiej nie zwlekajmy z wizytą u dentysty. Zaniedbanie nawet pozornie niegroźnego ubytku może spowodować poważne problemy z sercem, nerkami czy układem pokarmowym.
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Alec Baldwin planuje po raz drugi stanąć na ślubnym kobiercu. W weekend jego oświadczyny przyjęła 28-letnia Hilaria Thomas.
Wielkanoc to dla chrześcijan święto najważniejsze - celebrowanie zwycięstwa nad śmiercią i radość z obietnicy życia wiecznego. Jednocześnie to okres radości z nadejścia wiosny i rozkwitu przyrody po zimowym „śnie". Ze względu na to wśród symboli wielkanocnych są rzeczy związane z odradzaniem się, wzrostem, rozwojem i oczyszczeniem.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Krzyżówki, gry, puzzle hamują osłabienie funkcji poznawczych