Liczba wyników: 12431
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.
Cukrzyca typu 2 u nowo zdiagnozowanych pacjentów może zostać odwrócona dzięki ekstremalnie niskokalorycznej diecie - twierdzą naukowcy z Newcastle University.
Zdarza Ci się mylić podobnie wyglądające litery, a linia prosta dla innych Tobie wydaje się krzywa? Szukasz przyczyny częstego bólu głowy i zmęczenia? Możesz znajdować się w grupie osób cierpiących na astygmatyzm. Szacuje się, że 40% ludzi na świecie dotyka ten problem - a nawet jedna trzecia z nich może o tym nie wiedzieć.
Jodie Foster tworzy filmy, aby zrozumieć własne emocje. Aktorka i reżyser przyznała, że jej dzieła często opowiadają o osobistych przeżyciach i doświadczeniach.
Aby umysł długo pracował na pełnych obrotach, konieczna jest odpowiednia ilość kwasu foliowego w diecie. Takie są rekomendacje uczonych, którzy opublikowali wyniki swoich badań w Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Samotność negatywnie wpływa na zdrowie fizyczne i mentalne. Oczywiście, nie trzeba mieć partnera, by prowadzić bogate życie towarzyskie i nie czuć się opuszczonym, niemniej jednak najbliższa osoba u boku zmienia perspektywę i nadaje życiu nowe cele. W jakim momencie „ponownie wejść do gry", radzi socjolog i seksuolog dr Pepper Schwartz.
Ruszyła ogólnopolska kampania edukacyjna dotycząca nowotworu prostaty pod hasłem „Prostata na lata”. Program został objęty patronatem merytorycznym towarzystw naukowych, działających w polskiej onkologii – Polskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej, Polskiej Unii Onkologii oraz Polskiego Towarzystwa Urologicznego.
Przegląd badań opublikowanych w ciągu ostatnich 40 lat wykazał podwyższone ryzyko cukrzycy, chorób serca i przedwczesnej śmierci wśród ludzi, którzy zbyt długo oglądają telewizję, ostrzegają amerykańscy naukowcy.
Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.
Krzyżówki, gry, puzzle hamują osłabienie funkcji poznawczych