Liczba wyników: 2709
Tradycyjne ogórki kiszone są wytwarzane przez fermentację tych warzyw w słonej wodzie, ale błyskawicznie można uzyskać pikle, po prostu zalewając ogórki gorącym octem z wodą.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Różnorodne schematy zdrowego odżywiania mają związek ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Jak odkryto, osoby, które uzyskały wysokie wyniki w przestrzeganiu co najmniej jednego z czterech wzorców zdrowego odżywiania, były mniej narażeni na śmierć w badanym okresie.
Preparaty ziołowe mogą być niebezpieczne, gdy są przyjmowane w dużych ilościach, wstrzykiwane, czy też łączone z innymi lekami.
Koty zmieniają swoje zachowanie, kiedy słyszą głos swojego właściciela mówiącego tonem skierowanym do nich i nie reagują, kiedy słyszą głos nieznajomego lub właściciela mówiącego do innej osoby. To kolejny dowód na to, że koty mogą tworzyć silne więzi z ludźmi, uważają behawioryści.
Dobry sen odgrywa rolę we wspieraniu serca i ogólnego stanu zdrowia, a może nawet przydać nam długości życia, mówią kardiolodzy. Osoby, które mają zdrowsze nawyki związane ze snem, są mniej narażone na przedwczesną śmierć. Co więcej, dane sugerują, że około 8 proc. zgonów z jakiejkolwiek przyczyny jest efektem różnorakich zaburzeń snu.
Roślina powszechnie znana jako jarmułka chińska (tarczyca bajkalska, Huang Qin) jest dobrze znana w tradycyjnej medycynie chińskiej i uprawiana na całym świecie ze względu na swoje właściwości lecznicze.
Pomijanie posiłków może być szkodliwe przy zwalczaniu infekcji i prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, ostrzegają medycy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai. Rezygnacja z posiłków wyzwala reakcję w mózgu, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe.
Osoby, które dodają do diety większe ilości oliwy z oliwek, mogą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z takich powodów, jak: choroby układu krążenia, rak i choroby neurodegeneracyjne. Co istotne, sięganie po oliwę zamiast tłuszczu zwierzęcego także dawało podobny efekt ochronny.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.