Liczba wyników: 2135
Serwuj sobie truskawkowy deser, jak często się da. Właściwie są one tak smaczne, że niewielu ludzi trzeba zachęcać do sięgnięcia po nie, w każdym razie oto kolejny powód do ich jedzenia - pomagają zadbać o zdrowie serca.
Nowe odkrycie daje kolejne nadzieje na wydłużenie ludzkiego życia, badacze z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore uważają, że wystarczy pozbyć się starzejących się komórek, by osiągnąć długowieczność.
Przeziębienie jest wywoływane przez wirusy, ale jeśli doświadczasz stresu, szczególnie, gdy zmagasz sie z nim od jakiegoś czasu, o wiele łatwiej rozwija się u ciebie ta choroba.
Grono sprawdzonych przyjaciół ma w przypadku ludzi w dojrzałym i starszym wieku szczególne znaczenie - może być bardziej istotne dla ich poczucia szczęścia niż relacje w rodzinie.
Udar mózgu stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów oraz najczęstszy powód trwałej niesprawności u osób powyżej 40 roku życia w Polsce. Rocznie odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to pacjentów dotkniętych tą chorobą neurologiczną często łączy wspólny problem. Mowa o niedożywieniu, które dotyczy nawet 62% osób po przebytym udarze mózgu.
Iloraz inteligencji ma wpływ na prawdopodobieństwo długiego życia, wynika z międzynarodowych badań.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, palenie papierosów corocznie powoduje śmierć sześciu milionów osób, a wobec panujących trendów wskaźnik ten wzrośnie o kolejne dwa miliony do 2030 roku. Nie ma na co czekać, trzeba zacząć walkę z nałogiem już dzisiaj. Zobacz, jak zmienia się sposób funkcjonowania twojego organizmu po zgaszeniu papierosa.
Udar mózgu to trzeci powód zgonów i powszechnie występująca przyczyna niepełnosprawności osób po 40. roku życia. W leczeniu tego schorzenia liczy się czas – szybkie postawienie diagnozy jest kluczowe dla dalszego postępowania i rozpoczęcia rehabilitacji. Trzeba pamiętać, że udar mózgu to już nie wyrok – zapewnia prof. Alina Borkowska, kierownik Katedry Neuropsychologii Klinicznej CM UMK w Bydgoszczy.
Cukry to pewien typ węglowodanów w jedzeniu i piciu. Są nam potrzebne, bo zapewniają glukozę, która daje organizmowi energię. Są jednak cukry występujące w pożywieniu naturalnie i takie, które dodaje się do niego, by poprawić jego smak.
Pacjenci, którzy przeszli raka jelit, mogą zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby dzięki jedzeniu orzechów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami