Liczba wyników: 1465
Już po raz szósty 17 maja obchodzić będziemy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego, ustanowiony przez Światową Ligę Nadciśnienia Tętniczego. Jego celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na zagrożenie zdrowotne, jakim jest nadciśnienie tętnicze i zachęcenie do regularnej kontroli ciśnienia. Właściwa dieta i aktywność fizyczna to sprzymierzeńcy w walce z nadciśnieniem, czas zmienić złe nawyki żywieniowe i zacząć się ruszać - apeluje Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego oraz Fundacja Żyjmy Zdrowo.
Nawet niewielka „nadwyżka" tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha lub bioder może podwoić ryzyko śmierci u pacjentów z chorobą wieńcową serca. Badacze z Mayo Clinic w USA odkryli, że nawet niewielki „brzuch piwny" lub tzw. muffin top, tj. fałda brzuszna, boczki lub wałki tłuszczu, narażają na znacznie większe ryzyko niż w przypadku, gdy tkanka tłuszczowa kumuluje się w innych miejscach ciała.
Chociaż nie stanowi najpopularniejszego produktu w kuchniach, komosa ryżowa (czyli quinoa) zaczyna być coraz powszechniej ceniona ze względu na bardzo wysoką zawartość białka, witamin, minerałów oraz pierwiastków śladowych.
Kiedy się utknie w korku, stoi w długiej kolejce w supermarkecie, czeka, aż ktoś odbierze telefon słuchając powtarzającej się melodii, przestaje na przystanku nawet do kilkudziesięciu minut, irytacja jest nieunikniona. Dzisiejszy świat na każdym kroku dostarcza bodźców, które sprawiają, że trudno trzymać nerwy na wodzy.
Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.
Każdy chciałby odłożyć starość „na później". Niewielu spieszy się z jej przywitaniem, bo zwykle oznacza nieodwracalne zmiany, z którymi trudno się pogodzić. Dotyczy to m. in. nowego wizerunku. Stąd tak znaczna popularność wszelakich terapii obiecujących zachowanie młodego wyglądu. Upływ czasu jest nieuchronny, ale na warunki jego przebiegu ma się pewien wpływ, warto z tego skorzystać.
Czekolada przeterminowana o ponad 200 dni, gotowe ciasto ze sklepu - z zakalcem czy spleśniałe bakalie mogą zepsuć wielkanocne przygotowania niejednej pani domu. Wszystkim przygotowującym się do wielkanocnych zakupów Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o tym jak wybierać produkty spożywcze.
Tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, w tym układu odpornościowego, hormonalnego i nerwowego. Dostarczają najwięcej energii: 1 gram tłuszczu to 9 kcal.
Średnia wieku zawałowca obniża się z roku na rok! Niedawno wynosiła 50 lat. W dzisiejszych czasach zawał serca zdarza się już u osób, które nie przekroczyły 30-stki! W dużym stopniu przyczynia się do tego stres oraz niezdrowy tryb życia - mówi Krzysztof Traczyński kardiochirurg z Centrum Medycznego Scanmed Multimedis Krowodrza w Krakowie.
12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady - niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana...