Liczba wyników: 8520
Płatki śniadaniowe produkowane z ziaren zbóż mają nie tylko wyjątkowy smak - jedzone z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych. Wybierając płatki pełnoziarniste, zaspokajamy jeszcze więcej potrzeb naszego organizmu. Jadalne części ziaren zbóż są bogatym źródłem m.in. błonnika.
Manicure hybrydowy jest hitem w salonach specjalizujących się w stylizacji paznokci. A to dlatego, że jest bardzo trwały, odporny na zarysowania i efektowny. Co więcej, nie trzeba czekać aż lakier wyschnie. Od razu po wyjściu z salonu możemy wyjąć kluczyki z torebki czy zapiąć płaszcz i nie martwić się, że uszkodzimy manicure. Jednak wokół tzw. hybrydy krąży wiele mitów. Dzisiaj wyjaśniamy czym tak naprawdę jest manikiur hybrydowy i zwalczamy mit o jej szkodliwości.
Polacy są osobami rodzinnymi, które dużym zaufaniem darzą zarówno członków swych rodzin jak i instytucję małżeństwa - wynika z tegorocznej, dziesiątej już odsłony badania European Trusted Brands. Postrzegamy się także jako osoby szczere, przy czym częściej wskazywały tę cechę ankietowane kobiety, respondenci w wieku do 60 lat, a także przedstawiciele rodzin z dziećmi. Pomimo tak wysokiego odsetka wskazań, Polacy rzadziej przyznają się do szczerości niż przeciętny Europejczyk. Kolejnymi cechami, które najczęściej przypisywali sobie ankietowani były: spostrzegawczość, praktyczność oraz aktywność.
Jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera jest zaburzenie rytmu dobowego organizmu, czyli wewnętrznego zegara biologicznego regulującego wiele procesów fizjologicznych. Niemal 80 proc. osób chorych na Alzheimera doświadcza tych problemów, w tym kłopotów ze snem i pogorszenia funkcji poznawczych późniejszą porą.
Kochanie, boli mnie głowa… Na pewno? Według najnowszych danych GUS to bóle dolnej partii pleców i szyi są najczęściej wskazywane przez kobiety. Cierpi na nie odpowiednio ponad 28% i 21% pań. Słynne bóle głowy są dopiero na szóstym miejscu w zestawieniu najczęściej występujących dolegliwości zdrowotnych. Problem z plecami potwierdza też aktualny raport EHIS (European Health Interview Survey). Czy jest się czym martwić? Eksperci alarmują.
Dwie trzecie dorosłych Polaków regularnie korzysta z internetu, a w ciągu ostatniego roku liczba jego użytkowników minimalnie się zwiększyła – wynika z badania przeprowadzonego przez CBOS. Wśród starszych respondentów ponad połowę, przy czym wśród mających 65 lat i więcej nawet trzy czwarte, stanowią ludzie wykluczeni cyfrowo. Czynnikiem utrwalającym pozostawanie offline w przypadku osób starszych jest ich słabe wykształcenie.
Trendy w gastronomii zmieniają się niemal tak często, jak w modzie. To czym zachwyca się elita szybko ląduje na imprezach firmowych, a następnie funkcjonuje w szerokim obiegu dopóty, dopóki wszystkim się nie znudzi. Jakkolwiek, istnieją potrawy, które nigdy nie powszednieją, a jednocześnie posiadają właściwości uspokajające i poprawiające humor. Ich siła przez lata urosła do rangi fenomenu, który określają dwa słowa – comfort food.
Ofiarami niektórych nieuczciwych przedstawicieli handlowych działających w imieniu i na rzecz różnych dostawców usług telekomunikacyjnych dość często padają seniorzy. Co zrobić, aby nie dać się oszukać? O czym pamiętać podczas podpisywania umowy? Odpowiedzi m.in. na te pytania dotyczące usług telekomunikacyjnych można poznać w ramach programu „Ufaj, ale sprawdzaj” organizowanego przez Centrum Informacji Konsumenckiej Urzędu Komunikacji Elektronicznej.
Zdrowie naszych dziąseł jest bardzo istotne dla dobrego funkcjonowania całego organizmu. Zaniedbując je ryzykujemy stanami zapalnymi, paradontozą, utratą zębów, lecz nie tylko. Badania coraz częściej wskazują na związek chorób dziąseł z zawałem serca czy demencją. Nigdy nie jest jednak za późno, by o nie zadbać. Co robić dla ich zdrowia?
Niektóre produkty, choćby były dostępne cały rok, silnie kojarzą się z okresem bożonarodzeniowym. Część z nich warto sobie serwować w obfitości, bo wartości odżywcze, jakich dostarczają, są dla naszego organizmu bardzo dobre. Oto kilka świątecznych składników, które mogą nosić tytuł „super-jedzenia".
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami