Liczba wyników: 1337
Popękane naczynka to problem, który dotyka wiele osób – zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Dolegliwość ta jest niezwykle krępująca i uciążliwa, a czasem bywa początkiem innego schorzenia: trądziku różowatego. Skórę naczynkową należy odpowiednio pielęgnować, by nie dopuścić do nasilenia problemu.
Duża szklanka soku pomarańczowego może poprawić swoją wydolność organizmu i redukuje poziom cholesterolu.
Susan Sarandon wzięła udział w kampanii zachęcającej do picia mleka, której hasło brzmi: „Pour One More" ("Nalej jeszcze jedną"). Przedsięwzięcie nie jest jednak - jakby się mogło wydawać - skierowane jedynie do dzieci, aktorka promuje zdrowy sposób odżywiania się także wśród osób dojrzałych.
Naukowcy odkryli, że nasze komórki mogą ulegać setkom mutacji w ciągu jednej katastrofy chromosomalnej, która może doprowadzić do szybkiego rozwoju nowotworu. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie Cell przeczą przekonaniu, że nowotwór zawsze rozwija się powoli, stopniowo gromadząc mutacje. Naukowcy z Wlk. Brytanii i USA nazwali nowo odkryte zjawisko "chromothripsis", co stanowi połączenie greckich wyrazów chromos (chromosom) i thripsis (rozbijać na kawałki).
Nasz mózg jest niczym skomplikowana i czuła maszyna. Zapamiętujemy, odtwarzamy i magazynujemy niezliczoną ilość informacji. Czasem jednak niektórych z nich, mimo ćwiczeń, nie potrafimy zapamiętać; z kolei inne, mimowolnie, wpadają nam do głowy. Istnieje wiele sposobów, za pomocą których możemy poprawić naszą pamięć. Jednym z nich jest regularny trening mózgu w połączeniu ze stosowaniem lecytyny, która sprzyja utrzymaniu wszystkich procesów myślowych, żywotności i wydajności pracy mózgu.
Znaczna część zgonów w wyniku choroby serca jest spowodowana wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Warto znać podstawowe informacje na ten temat, aby chronić się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Do listy produktów przyjaznych dla serca można dodać migdały - rekomendują uczeni.
Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.
Okres Świąt Bożego Narodzenia, to czas kiedy nasze oczy stają się zdrowsze. – Składniki świątecznego menu, zapobiegają powstawaniu wielu chorób oczu, takich jak kurza ślepota, zaćma czy zespół suchego oka – twierdzi dr Iwona Filipecka z Kliniki "Okulus" z Bielska-Białej.
Choć szczyt okresu grypowego przypada na miesiące od stycznia do marca, to jednak setki różnych wirusów i bakterii atakują każdego dnia zwłaszcza w okresie, gdy pogoda za oknem zmienia się z dnia na dzień i z godziny na godzinę. Sposobów na uniknięcie przeziębienia jest sporo. Ale co zrobić, gdy na profilaktykę jest już za późno?