Liczba wyników: 12431
Latem wzrasta liczba bakteryjnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć problemów zdrowotnych podczas wakacji i wyjazdów urlopowych, pamiętajmy o częstym myciu rąk, dokładnym myciu warzyw i owoców. Zwracajmy także szczególną uwagę na stan higieny i zaplecze chłodnicze kupując lody, jedzenie w „budkach” czy w przydrożnych barach i restauracjach. Te same zalecenia stosujmy podczas egzotycznych podróży, szczególnie gdy zatrzymujemy się w tanich pensjonatach oraz na campingach.
Wzrostukomórek nowotworu prostaty nie zawsze jest „napędzany" przez testosteron, dlatego też leczenie hormonalne nie zawsze skutkuje.
W każdym wieku nasz organizm potrzebuje innych składników odżywczych. Dbać o swoją dietę powinniśmy zawsze, po pięćdziesiątce jednak ma ona wyjątkowy wpływ na nasze zdrowie. Szybciej zaczynamy odczuwać zmęczenie, tracimy siły fizyczne, jesteśmy narażeni na wiele chorób. Odpowiednim żywieniem nie zatrzymamy czasu, ale na pewno możemy wiele zdziałać w zakresie naszego zdrowia i samopoczucia.
Badania potwierdzają, że kobiety, które jedzą więcej błonnika, są mniej narażone na raka piersi. Chińscy naukowcy odkryli, że kobiety, które jadły najwięcej zdrowych składników roślinnych, były o 11% mniej narażone na rozwój raka piersi niż kobiety, które jadły ich najmniej.
Do 2020 roku 23 kraje Unii Europejskiej planują wdrożenie innowacyjnych rozwiązań informacyjno-komunikacyjnych, które umożliwią swobodny przepływ danych medycznych pacjentów. W Polsce trwa już pilotażowa realizacja systemu e-Recepty.
Z badań wynika, że zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie może spowolnić proces starzenia i chronić przed niektórymi chorobami.
Zaćma, czyli katarakta, polega na zmętnieniu soczewki oka. Choroba zaczyna się od klasycznego pogorszenia widzenia. Nieleczona prowadzi do całkowitej utraty wzroku! Jednak zanim do tego dojdzie niszczy naszą życiową aktywność. Utrudnia codzienne czynności, wykonywanie obowiązków zawodowych oraz cieszenie się czasem wolnym.
Natura dostarcza kłopotów, np. w postaci zmarszczek, ale i przynosi jednocześnie antidotum na „zniszczenia", trzeba tylko umieć wykorzystać oferowane przez nią możliwości. Istnieje cały zestaw sposobów opierania się negatywnym skutkom upływu czasu.
Około jedna trzecia przedstawicieli pokolenia baby boomers cierpi na otyłość, a kolejne 36 procent ma nadwagę - te dane plasują pokolenie dojrzałych Amerykanów na pierwszym miejscu otyłych generacji.
Temperatura, światło czy wilgoć nie są sprzymierzeńcami żywności, zwłaszcza w letnie, upalne dni. Pod ich wpływem zmianom ulega skład mikrobiologiczny, chemiczny i fizyczny produktów spożywczych, co wpływa na walory smakowe, strukturę i właściwości np. warzyw czy owoców.
Krzyżówki, gry, puzzle hamują osłabienie funkcji poznawczych