Liczba wyników: 3352
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.
Kakao sprawia, że nasz mózg lepiej pracuje, mówią uczeni z University of Birmingham.
Choroba dziąseł jest istotnym czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego, grupy schorzeń zwiększających ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Osoby o najzdrowszym śnie miały o 42 proc. niższe ryzyko niewydolności serca, niezależnie od innych czynników, w porównaniu z ludźmi najsłabiej sypiającymi.
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Nierzadką konsekwencją długotrwałego nadmiernego picia alkoholu jest pogorszenie funkcji poznawczych, które może doprowadzić także do demencji. Pracownicy Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu postanowili sprawdzić, dlaczego tak się dzieje.
Tegorocznego Nobla w dziedzinie chemii zdobyły Emmanuelle Charpentier oraz Jennifer A. Doudna "za opracowanie metody edycji genomu".
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami