Liczba wyników: 2359
Jeśli chcemy mieć energię do działania na cały dzień, nie możemy unikać pierwszego posiłku po wstaniu z łóżka. Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Co jeść, aby żyć zdrowo i mieć energię?
Dostępność nowych kuracji pozwala bardzo realnie myśleć o przejęciu kontroli nad problemem zakażeń HCV. Jest to niewątpliwie zadanie trudne, ale chyba całkiem realne – mówi dr. hab. n. med. Krzysztof Tomasiewicz, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Wirus wywołujący wirusowe zapalenie wątroby typu C – HCV – to jeden z najpodstępniejszych zabójców. Aż 80 proc. przypadków zakażeń HCV charakteryzuje się brakiem specyficznych objawów, zatem zainfekowana osoba nie zdaje sobie sprawy z rozwijającej się choroby. U 55-85 proc. zakażonych rozwija się przewlekła postać zapalenia, która u 15-30 proc. chorych prowadzi do marskości wątroby w ciągu dwudziestu lat. Innym powikłaniem WZW typu C może być rak wątroby.
Łuszczyca dotyka około 5 procent populacji Starego Kontynentu, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. 29 października przypada Światowy Dzień Chorego na Łuszczycę. To doskonała okazja, aby zwrócić uwagę na codzienne problemy osób zmagających się z tym schorzeniem, którego przyczyny powstawania wciąż pozostają nieznane.
Lokata czy konto oszczędnościowe? Oprocentowanie w przypadku obu tych form oszczędzania jest obecnie porównywalne, a o wyborze decyduje coraz częściej to czy posiadamy smykałkę do zarabiania pieniędzy czy też wolimy wygodę. Co zatem wybrać?
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem.
Olej rzepakowy to źródło cennych substancji: nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witaminy E i K. Jest też doskonałym dodatkiem do wielu potraw – przekonują organizatorzy kampanii promocyjno-informacyjnej pt. Pokochaj olej rzepakowy, której 2. edycja właśnie się rozpoczyna. Tym, którzy zastanawiają się, czy warto zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne i zaprosić do swojej kuchni olej rzepakowy, odpowiadają: zdecydowanie tak!
Dziś, 15 października, na całym świecie obchodzony jest Dzień Białej Laski, nazywany także Dniem Niewidomych. W tym roku stowarzyszenia: Retina AMD Polska, Polski Związek Niewidomych oraz Stowarzyszenie AMD zorganizowały konferencję okulistyczną dla pacjentów pt. „Rozproszyć mrok”, na której wybitni lekarze opowiedzieli o takich schorzeniach, jak jaskra, zwyrodnienie plamki związanego z wiekiem (AMD), zaćma czy cukrzycowy obrzęk plamki oraz wskazali możliwości, aby ustrzec się przed utratą widzenia z powodu tych schorzeń.
Wirtualny operator Virgin Mobile uruchomił nowy plan taryfowy, który przewiduje odpłatność w wysokości 0 złotych. W jego ramach można korzystać z określonej puli połączeń, SMS-ów oraz z pakietu danych.