Liczba wyników: 5710
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
U osób z normalnym ciśnieniem krwi i nadmiernym poziomem hormonów stresu częściej rozwija się nadciśnienie i występują zdarzenia sercowo-naczyniowe w porównaniu z osobami o niższym poziomie hormonu stresu.
W Tel Awiwie opracowano metodę, która wykorzystuje testy muzyczne i przenośne urządzenie do pomiaru aktywności mózgu, by wykryć osłabienie funkcji poznawczych u ludzi w starszym wieku. Cały proces polega na pomiarze 15-minutowej aktywności elektrycznej mózgu podczas wykonywania prostych zadań muzycznych i może być łatwo stosowany przez każdego członka personelu w dowolnej placówce medycznej.
Przeszczepienie mikrobioty kałowej może być skutecznym sposobem hamowania procesu starzenia się.
Przeciwciała monoklonalne stosowane w leczeniu astmy i egzemy mogą poprawić przeżycie pacjentów z COVID-19 i to zarówno, gdy choroba cechuje się średnim stopniem nasilenia, jak i gdy ma ciężki przebieg.
Przewlekły, przedłużający się stres może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Wśród sposobów na osłabienie zestresowania jest jedzenie posiłków wraz z innymi ludźmi.
Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Takie efekty dają różne formy napoju: kawa mielona, instant i bezkofeinowa.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami