Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania lekarz chor�b naczy� wojew�dztwo �l�skie

Liczba wyników: 6216

Artykuły promowane

  • Papierosy i alkohol znacznie postarzają mózg [© maticsandra - Fotolia.com]

    Papierosy i alkohol znacznie postarzają mózg

    2013-11-24

    Powszechnie wiadomo, że palenie papierosów i nadmierne picie alkoholu szkodzi zdrowiu. Przykładowo, pierwsze sprzyja rozwojowi guzów w płucach, gardle, jamie ustnej oraz szyjce macicy i ma szkodliwy wpływu na układ sercowo-naczyniowy, a drugie stanowi jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia i wątroby. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że jednoczesne uleganie obu wspomnianym używkom znacznie przyspiesza starzenie się mózgu.

    Tagi: picie alkoholupalenie papierosówzdolności poznawczepamięć

  • Dłuższe i zdrowsze życie kobiet - dzięki diecie [fot. Sven Hilker from Pixabay]

    Dłuższe i zdrowsze życie kobiet - dzięki diecie

    2022-08-27

    Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.

    Tagi: długowiecznośćdemencjawzrokchoroby zwyrodnieniowe

  • Azotany - pożyteczne czy groźne dla zdrowia? [fot. Van3ssa 🩺 Zheki 🙏 Dazzy 🎹 from Pixabay]

    Azotany - pożyteczne czy groźne dla zdrowia?

    2023-06-18

    Coraz więcej wiemy na temat odżywiania się, jednak niewiele zagadnień dietetycznych tak dzieli ekspertów, jak azotany. Przez długi czas uważano, że związki te trzeba ograniczać, bo potencjalnie mogą wywołać raka. Inne testy pokazały jednak, że azotany w diecie dają też różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak choroby serca, demencja i cukrzyca.

    Tagi: azotanymięsobuakiwarzywa liściasteraknadciśnienie

  • Zaćmę można leczyć [© Warren Price - Fotolia.com]

    Zaćmę można leczyć

    2011-10-18

    Zaćma to jedna z najczęściej spotykanych chorób oczu. Szacuje się, że na wywołane przez nią zaburzenia wzroku choruje ponad 800 tys. Polaków. Przy braku skuteczności leczenia farmakologicznego jedynym sposobem na odzyskanie idealnego wzroku jest wszczepienie nowej, sztucznej soczewki, w miejsce zmętniałej naturalnej. Dzięki takiemu zabiegowi zarówno młodzi, jak i starsi ludzie cierpiący na zaćmę, mogą odzyskać pełną sprawność widzenia.

    Tagi: zaćmakataraktaokulistawady wzroku

  • Alkohol a wiek dojrzały [© Storm Flash - Fotolia.com]

    Alkohol a wiek dojrzały

    2010-08-15

    Osoby, które nie zmieniają swoich przyzwyczajeń co do konsumpcji alkoholu przez lata, a nawet dekady, mogą doświadczyć problemów alkoholowych, bowiem starzenie się organizmu obniża tolerancję na napoje wyskokowe. Umiarkowane picie od czasu do czasu nie powinno powodować żadnej szkody. Jednak alkohol może stać się problemem dla osób starszych, zwłaszcza gdy przyjmuje niektóre leki, cierpią z powodu różnych chorób, czy nie kontrolują spożycia wysokoprocentowych trunków.

    Tagi: cukrzycanadciśnienie tętnicze zastoinowa niewydolność sercachoroby wątrobydepresjaalkoholizm

  • Jak prawidłowo przechowywać wędliny? [© thodonal - Fotolia.com]

    Jak prawidłowo przechowywać wędliny?

    2016-07-18

    Nadeszło lato, a wraz z nim czas wysokich temperatur, które sprzyjają niestety rozwojowi bakterii i szybkiemu psuciu się żywności. Zepsute produkty mogą być przyczyną wielu chorób, warto więc zadbać o odpowiednie warunki przechowywania zakupów spożywczych. Co zrobić, by nasza wędlina jak najdłużej nadawała się do spożycia? Podajemy kilka istotnych porad, które pomogą nam sprawić, by produkty mięsne jak najdłużej zachowały świeżość i pyszny smak.

    Tagi: żywnośćmięsowędlinyprzechowywanie

  • POChP. Trzeci zabójca. Jak go rozpoznać i jak się przed nim obronić? [©  Lisa F. Young - Fotolia.com]

    POChP. Trzeci zabójca. Jak go rozpoznać i jak się przed nim obronić?

    2014-11-19

    W naszym kraju na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) cierpi co dziesiąty Polak po 40. roku życia. Aż 80 procent przypadków schorzenia to wynik palenia tytoniu. Nadal mamy niewielką wiedzę na temat POChP – ośmiu na dziesięciu chorych nie ma świadomości swojego stanu. Prof. Andrzej M. Fal, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSW w Warszawie opowiada, jak rozpoznać i bronić się przed tą groźną chorobą.

    Tagi: płucaPOChPinhalatorpalenie papierosówoskrzelakaszel

  • Wiele chorób ma swój początek w jamie ustnej [Fot. Natallia - Fotolia.com]

    Wiele chorób ma swój początek w jamie ustnej

    2019-03-05

    Z wizytą u stomatologa powinniśmy pojawiać się przynajmniej raz na 6 miesięcy. Nawet jeśli wydaje się, że wszystko jest w porządku regularne kontrole w gabinecie są konieczne. Brak profilaktyki może prowadzić nie tylko do ubytków i stanów zapalnych, które będą miały wpływ na zdrowie całego organizmu. Unikanie wizyt u dentysty może również utrudnić wykrycie dolegliwości ogólnoustrojowych. Jak się okazuje wiele chorób ogólnych objawia się właśnie w jamie ustnej.

    Tagi: dziąsłazębyjama ustna

  • Koenzym Q10 - lek na nadciśnienie, miażdżycę i paradontozę [© utflytter - Fotolia.com]

    Koenzym Q10 - lek na nadciśnienie, miażdżycę i paradontozę

    2008-10-27

    Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim mięsień sercowy i mięśnie szkieletowe.

    Tagi: koenzym Q10miażdżycanadciśnienieparadontozachoroba niedokrwienna serca

  • Ograniczenie przetworzonego mięsa w diecie daje szereg korzyści dla zdrowia [fot. happy11u from Pixabay]

    Ograniczenie przetworzonego mięsa w diecie daje szereg korzyści dla zdrowia

    2024-07-26

    Ograniczenie ilości przetworzonego mięsa o około jedną trzecią mogłoby zapobiec ponad 350 tysiącom przypadków cukrzycy w USA w ciągu 10 lat. Co więcej, zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa przez dorosłych w USA o 30 procent - co stanowi równowartość około 10 plasterków bekonu tygodniowo - doprowadziłoby również do zmniejszenia o dziesiątki tysięcy przypadków chorób układu krążenia i raka jelita grubego.

    Tagi: czerwone mięsocukrzycarak jelita grubegochoroby układu krążenia