Liczba wyników: 6216
Powszechnie wiadomo, że palenie papierosów i nadmierne picie alkoholu szkodzi zdrowiu. Przykładowo, pierwsze sprzyja rozwojowi guzów w płucach, gardle, jamie ustnej oraz szyjce macicy i ma szkodliwy wpływu na układ sercowo-naczyniowy, a drugie stanowi jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia i wątroby. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że jednoczesne uleganie obu wspomnianym używkom znacznie przyspiesza starzenie się mózgu.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
Coraz więcej wiemy na temat odżywiania się, jednak niewiele zagadnień dietetycznych tak dzieli ekspertów, jak azotany. Przez długi czas uważano, że związki te trzeba ograniczać, bo potencjalnie mogą wywołać raka. Inne testy pokazały jednak, że azotany w diecie dają też różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak choroby serca, demencja i cukrzyca.
Zaćma to jedna z najczęściej spotykanych chorób oczu. Szacuje się, że na wywołane przez nią zaburzenia wzroku choruje ponad 800 tys. Polaków. Przy braku skuteczności leczenia farmakologicznego jedynym sposobem na odzyskanie idealnego wzroku jest wszczepienie nowej, sztucznej soczewki, w miejsce zmętniałej naturalnej. Dzięki takiemu zabiegowi zarówno młodzi, jak i starsi ludzie cierpiący na zaćmę, mogą odzyskać pełną sprawność widzenia.
Osoby, które nie zmieniają swoich przyzwyczajeń co do konsumpcji alkoholu przez lata, a nawet dekady, mogą doświadczyć problemów alkoholowych, bowiem starzenie się organizmu obniża tolerancję na napoje wyskokowe. Umiarkowane picie od czasu do czasu nie powinno powodować żadnej szkody. Jednak alkohol może stać się problemem dla osób starszych, zwłaszcza gdy przyjmuje niektóre leki, cierpią z powodu różnych chorób, czy nie kontrolują spożycia wysokoprocentowych trunków.
Nadeszło lato, a wraz z nim czas wysokich temperatur, które sprzyjają niestety rozwojowi bakterii i szybkiemu psuciu się żywności. Zepsute produkty mogą być przyczyną wielu chorób, warto więc zadbać o odpowiednie warunki przechowywania zakupów spożywczych. Co zrobić, by nasza wędlina jak najdłużej nadawała się do spożycia? Podajemy kilka istotnych porad, które pomogą nam sprawić, by produkty mięsne jak najdłużej zachowały świeżość i pyszny smak.
W naszym kraju na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) cierpi co dziesiąty Polak po 40. roku życia. Aż 80 procent przypadków schorzenia to wynik palenia tytoniu. Nadal mamy niewielką wiedzę na temat POChP – ośmiu na dziesięciu chorych nie ma świadomości swojego stanu. Prof. Andrzej M. Fal, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSW w Warszawie opowiada, jak rozpoznać i bronić się przed tą groźną chorobą.
Z wizytą u stomatologa powinniśmy pojawiać się przynajmniej raz na 6 miesięcy. Nawet jeśli wydaje się, że wszystko jest w porządku regularne kontrole w gabinecie są konieczne. Brak profilaktyki może prowadzić nie tylko do ubytków i stanów zapalnych, które będą miały wpływ na zdrowie całego organizmu. Unikanie wizyt u dentysty może również utrudnić wykrycie dolegliwości ogólnoustrojowych. Jak się okazuje wiele chorób ogólnych objawia się właśnie w jamie ustnej.
Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim mięsień sercowy i mięśnie szkieletowe.
Ograniczenie ilości przetworzonego mięsa o około jedną trzecią mogłoby zapobiec ponad 350 tysiącom przypadków cukrzycy w USA w ciągu 10 lat. Co więcej, zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa przez dorosłych w USA o 30 procent - co stanowi równowartość około 10 plasterków bekonu tygodniowo - doprowadziłoby również do zmniejszenia o dziesiątki tysięcy przypadków chorób układu krążenia i raka jelita grubego.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami