Liczba wyników: 3336
Osoby o najzdrowszym śnie miały o 42 proc. niższe ryzyko niewydolności serca, niezależnie od innych czynników, w porównaniu z ludźmi najsłabiej sypiającymi.
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Cztery lub więcej filiżanek zielonej herbaty plus dwie lub więcej filiżanek kawy to dla cukrzyków o 63 proc. niższe ryzyko śmierci w badanym okresie z jakiejkolwiek przyczyny.
Nierzadką konsekwencją długotrwałego nadmiernego picia alkoholu jest pogorszenie funkcji poznawczych, które może doprowadzić także do demencji. Pracownicy Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu postanowili sprawdzić, dlaczego tak się dzieje.
Tegorocznego Nobla w dziedzinie chemii zdobyły Emmanuelle Charpentier oraz Jennifer A. Doudna "za opracowanie metody edycji genomu".
Jad pszczół miodnych zabija agresywne komórki raka piersi, ogłaszają australijscy lekarze.
Witamina C może być kluczowa dla zachowania masy mięśni w dojrzałym wieku.
Wraz ze wzrostem średniej długości życia zwiększa się też liczba chorób związanych z wiekiem, w tym sarkopenii, czyli utraty masy mięśniowej w wyniku starzenia się. Uczeni z Uniwersytetu w Bazylei wykazali, że dobrze znany lek może opóźniać związane z wiekiem osłabienie mięśni.
Białka sojowe i pszeniczne pomagają budować starzejące się mięśnie, nie są jednak tak w tym skuteczne, jak białka zwierzęce.