Liczba wyników: 5036
Zaburzenia odżywiania nieproporcjonalnie częściej dotykają nastoletnich dziewcząt i młodych kobiet, ale nie każdy, kto cierpi na dolegliwości takie jak anoreksja lub bulimia pasuje do tego opisu. Dojrzałe panie również doświadczają tych wyniszczających organizm chorób.
"JEŚLI NIE TERAZ TO KIEDY!" - hasło tegorocznych obchodów Światowego Dnia Cukrzycy stało się także motywem przewodnim najnowszego wideoklipu ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej "Dłuższe życie z cukrzycą". Organizatorzy kampanii zwracają uwagę na aktywność fizyczną, dzięki której chorujący na cukrzycę mogą żyć dłużej, a osoby narażone na tę podstępną chorobę mogą jej uniknąć. Zapraszamy do obejrzenia wideoklipu!
Do grupy osób najbardziej zagrożonych zachorowaniem na cukrzycę typu II należą te z nadwagą i otyłością. Według statystyk chorują one od dwóch do czterech razy częściej niż szczupli ludzie. Ten rodzaj cukrzycy jeszcze stosunkowo niedawno był domeną seniorów. Jednak na przestrzeni ostatnich kilku lat zauważono jej zwiększone występowanie u dzieci, co jest naturalną konsekwencją karmienia najmłodszych niezdrowym jedzeniem, często fast-foodami.
43 proc. Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara się ograniczać jedzenie mięsa. Fleksitarianizm to dieta polegająca na spożywaniu ograniczonej liczby posiłków mięsnych, najabrdziej zbliżona jest więc do kuchni określanej w Polsce jako jarska.
Każdy, kto kiedykolwiek podejmował próbę odchudzania się, wie, że kluczem do sukcesu jest nie tylko odpowiednio ułożona dieta i plan treningowy, ale – przede wszysktim – ich przestrzeganie i właśnie to staje się ogromnym wyzwaniem.
Naukowcy odkryli, że czynniki genetyczne, opalanie się oraz dieta ogrywają rolę w zagrożeniu danej osoby niedoborem witaminy D. Przeprowadzone badania asocjacyjne całego genomu, które w części zostały sfinansowane ze środków unijnych, ujawniają trzy miejsca genetyczne powiązane ze stężeniem witaminy D. Odkrycia zostały opublikowane w internetowym wydaniu magazynu The Lancet.
Eksperci zwracają uwagę, że ze względu na specyfikę cukrzycy, chorzy w sposób szczególny zagrożeni są zawałem serca. Jak podkreślają kardiolodzy, diabetycy to z definicji pacjenci z chorobą wieńcową. Jest to coraz poważniejszy problem, ponieważ na cukrzycę choruje na świecie ponad 420 mln ludzi, w Polsce – ponad 3 mln. 90% z nich to osoby z cukrzycą typu II. Jak powinna wyglądać profilaktyka zawałowa u chorych z cukrzycą?
Wciąż znaczna cześć obywateli krajów zachodnich nie ćwiczy tak, jak rekomendują to lekarze, trenerzy, bądź rehabilitanci, np. siedmiu na dziesięciu Amerykanów nie podejmuje odpowiedniej aktywności fizycznej. Brak przedsięwzięć tego rodzaju częściej cechuje kobiety niż mężczyzn, starszych niż młodszych. Niedostateczna ilość ruchu zaś jest jednym z czynników wpływających na pojawienie się raka, cukrzycy, chorób serca, zawału.
Natura sama wyszła naprzeciw pięknemu wyglądowi. Okazuje się, że zdrowa dieta może zastąpić chirurgię plastyczną. Najnowsze badania pokazały, że ludzie, którzy jedzą dużo warzyw i owoców, mają mniej zmarszczek.
Nowe badanie potwierdziły, że zdrowa dieta jest korzystna zarówno dla umysłu, jak i ciała. Jeśli jesz odpowiednie ilości warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, możesz liczyć na niższe ryzyko depresji.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia