Liczba wyników: 12221
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Badania potwierdziły, że istnieje związek między reumatoidalnym zapaleniem stawów i POChP.
Za zakażenia tysięcy już ludzi i śmierć osiemnastu osób odpowiada bardzo rzadki szczep bakterii EHEC. Trwają badania nad ustaleniem źródeł jego występowania, które mogło doprowadzić do tak licznych zatruć.
Wśród problemów związanych z higieną jamy ustnej największy wpływ na poczucie pewności siebie Polaków ma nieświeży oddech (44%) oraz resztki jedzenia między zębami (40%) - wynika z badania przeprowadzonego w ramach Laboratorium Vademecum.
Co roku 31. maja obchodzimy Światowy Dzień bez Papierosa. Święto stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne. Dzień ma równie zachęcić do 24-godzinnego okresu abstynencji od wszystkich form konsumpcji tytoniu na całym świecie.
Uczeni wykryli nową postać lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nowopoznany rodzaj cholesterolu okazał się najbardziej niebezpieczny dla zdrowia.
W wieku 62 lat zmarł Gil Scott-Heron - amerykański muzyk i poeta. Gil Scott-Heron łączył w muzyce elementy jazzu, soulu, funku i rapu. Jego utwory traktowały o sprawach społecznych i politycznych. Poruszał kwestie rasizmu czy wojny w Wietnamie.
Gdy boli staw, odruchowo staramy się go oszczędzać - mimo że wcale nie zmniejsza to dolegliwości. Dodatkowo nieużywany staw sztywnieje i każdy ruch staje się jeszcze bardziej bolesny. Najważniejsze więc jest złagodzenie bólu i odpowiednie leczenie chorego stawu, by móc znowu nim poruszać.
Specjaliści ds. zdrowia i żywienia zebrani na konferencji zorganizowanej przez International Sweeteners Association potwierdzili, że nie trzeba rezygnować ze słodyczy, należy natomiast kontrolować ich spożycie. Podczas konferencji wykazano, że niskokaloryczne słodziki mogą skutecznie zaspokoić naturalne u człowieka pragnienie słodkiego smaku, nie zwiększając ilości spożytych kalorii i nie powodując przyrostu masy.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Krzyżówki, gry, puzzle hamują osłabienie funkcji poznawczych