Liczba wyników: 12275
Wcześniejsze badania pokazały, że kofeina ma związek z mniejszym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona, według nowych testów zaś ten wszechobecny stymulant może również pomóc w leczeniu objawów choroby.
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej.
Znaczną część życia spędzamy w pracy. Jedni z większą, inni z mniejszą przyjemnością, ale zawsze doświadczając satysfakcji, o ile wypłata pozwala na opłacenie rachunków i realizację stawianych sobie celów. Sytuacja staje się alarmująca, gdy poza aktywnością zawodową trudno wskazać jakiekolwiek cele...
Po 40. roku życia w organizmie kobiety zachodzą liczne zmiany – zwalnia tempo przemiany materii, trudniej jest zadbać o zgrabną sylwetkę i kondycję skóry. W tym czasie szczególne znaczenie ma zbilansowana dieta dopasowana do wieku oraz indywidualnych predyspozycji.
Żyjemy w czasach, w których idealnym wzorem jest bycie szczupłym, często utożsamiane z byciem atrakcyjnym. Jednak podejmowanie prób osiągnięcia idealnej sylwetki może wymknąć się spod kontroli, a w pewnych przypadkach doprowadzić do pojawienia się zaburzeń odżywiania. Testowanie różnych diet na własnym organizmie to niejednokrotnie igranie nie tylko z własnym zdrowiem, ale w niektórych sytuacjach również z własnym życiem.
Niski poziom witaminy D może oznaczać większe ryzyko wcześniejszej śmierci u osób starszych - zwłaszcza tych, które są delikatnego zdrowia, mówią naukowcy.
David Attenborough i Björk postanowili połączyć siły przy wspólnym projekcie dokumentalnym - "Attenborough and Björk: The Nature of Music"
Policjanci z Ełku w szklarni na jednym z tamtejszych ogródków działkowych odkryli domową plantację konopi. Jej właścicielką okazała się 73-latka. Kobieta tłumaczyła policjantom, że wyhodowaną roślinę zamierzała dodać do ziół.
Kiedy kobiety przechodzą menopauzę, mogą jednocześnie doświadczać wzrostu trudności z wykonywaniem codziennych zajęć - problemów z noszeniem zakupów czy męczeniem się podczas wchodzenia po schodach.
W Chinach jest symbolem życia, w Japonii regularnie odbywa się uroczystość jego sadzenia, a w Nepalu corocznie świętuje się na jego cześć. Dla mieszkańców Dalekiego Wschodu ryż nie jest tylko zwykłym produktem spożywczym, lecz symbolem głęboko zakorzenionym w kulturze. Choć w naszej szerokości geograficznej coraz częściej pojawia się na stołach, ciągle zbyt mało doceniamy jego potencjał.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami