Liczba wyników: 12275
Dieta śródziemnomorska, o ile obfituje w oliwę z oliwek, jest związana ze wzrostem stężenia osteokalcyny, co daje ochronne działanie na układ kostny.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Niektórzy pacjenci czują się lepiej po zażyciu leku, nawet jeśli dany farmaceutyk w istocie nie wykazuje działania leczącego określoną dolegliwość. To efekt placebo. Istnieje jednak druga strona siły sugestii: u chorych mogą wystąpić objawy choroby i skutki uboczne tylko dlatego, że im o nich powiedziano.
Ciężka depresja lub przewlekły stres mogą powodować utratę objętości mózgu, a więc przyczynić się do upośledzenia emocjonalnego i poznawczego.
Blisko piętnaście procent mieszkańców globu obchodizło wczoraj swoje święto – Międzynarodowy Dzień Osób Leworęcznych. Celem obchodów jest uświadomienie, iż osoby te są dyskryminowane w świecie stworzinym dla osób posługujących się "właściwą", prawą ręką. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu leworęczność traktowana jako upośledzenie, dziś na szczęście wiadomo że to po prostu uwarunkowanie fizjologiczne, którego nie należy zmieniać.
Kuszą ceną, mają modne kolory i kształty, dostępne są niemal wszędzie. Mowa o okularach przeciwsłonecznych. Dlaczego jednak za ciemne szkła na straganie zapłacimy maksymalnie 30 złotych, a w salonie optycznym musimy wydać nawet kilkakrotnie więcej?
Bóle kręgosłupa, ograniczenie ruchów szyi, a także nadmierne napięcia w obrębie barków i karku – to znak, że czas najwyższy zmienić poduszkę. Dobór odpowiedniej może przynieść ulgę w dolegliwościach, ponieważ podparcie głowy w znacznym stopniu wpływa na regenerację organizmu podczas snu. Jakie cechy powinna mieć komfortowa poduszka?
Hałas dociera do nas niemal zewsząd - z ulicznego ruchu, megafonów, radia sąsiada, etc. Tymczasem nadmierny, ciągły rumor wiąże się z wyższym poziomem stresu i rozmaitymi dolegliwościami. Trzeba więc chronić się zbyt często towarzyszącym nam szumem.
Zakończyła się V edycja Ogólnopolskiego Programu dla Młodzieży „Mam Haka na Raka”, dedykowana rakowi jelita grubego. Okazała się ona nie tylko jubileuszowa, ale i rekordowa pod wieloma względami. Do walki z rakiem przystąpiło najwięcej w historii programu, bo aż 3700 uczniów. Jak pokazują badania, udział w programie istotnie wpływa także na zwiększenie świadomości profilaktyki nowotworowej w lokalnych społecznościach, a także realny wzrost zgłaszalności na badania profilaktyczne wśród rodzin uczestników.
Ser żółty to produkt wyjątkowy. Zanim rozpoczęto jego produkcję na masową skalę, był towarem luksusowym. Dziś oryginalny wyrób niewiele ustępuje starożytnemu specjałowi, jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia i białka, stanowi świetny dodatek do wina i ma wiele zastosowań kulinarnych. Tak wiele, że gotowanie i przyrządzanie posiłków, z nim w składzie, urasta do rangi prawdziwej sztuki. Poznajmy sekrety żółtego sera, jego rolę w zdrowej diecie, sposób przechowywania i savoir-vivre podawania.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami