Liczba wyników: 13677
Niektórzy uważają, że zachowanie dobrego zdrowia wymaga poświęcenia znacznej ilości czasu. Jednakże istnieje wiele dobrych nawyków zdrowotnych, których „pielęgnowanie" zajmuje zaledwie 60 sekund lub krócej.
Ładną sylwetkę można osiągnąć jedynie dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom. Jednakże pewne nawyki niweczą podejmowane wysiłki. Warto wiedzieć, co robimy „nie tak", by nasze starania przynosiły oczekiwane skutki.
W Japonii oferuje się nietypowy zabieg mającą powstrzymać proces starzenia się - to „ślimakoterapia".
Czy często zdarza ci się widzieć szklankę do połowy pustą? Aby wydostać się z klubu pesymistów i przejść do klubu optymistów - ba, nawet superoptymistów - zrób tak, jak radzi - i jak sam zrobił - dr Michael Mosley. Przejdź program „optymistycznej reedukacji".
Wakacje spędzane nad morzem to kwintesencja letniego wypoczynku. Plaża, słońce, szum fal i dużo wolnego czasu - wielu Polaków zapytanych o wymarzony urlop wskazuje właśnie te atrybuty. Pozostaje pytanie, które morze wybrać? Czy nasz rodzimy Bałtyk, czy morza leżące nieco dalej - każde z rozwiązań ma swoje blaski i cienie.
Dieta stanowi jedną z ważniejszych metod walki z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym. Jej rola jest trudna do przecenienia w przypadku tego schorzenia – stanowi bardzo istotne uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Jakie produkty zatem możemy jeść, a których unikać? Czy prawdą jest, że nadciśnienie tętnicze oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Styl naszego życia coraz częściej odbija się na naszym zdrowiu. Niestety wielu z nas nieodpowiednio się odżywia, żyje w stresie, zapominając o aktywności fizycznej. Taka sytuacja ma swoje konsekwencje – coraz więcej Polaków zmaga się z chorobami dietozależnymi, m.in. takimi jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy osteoporoza. Skutecznie zapobiegać tego typu dolegliwościom możemy zmieniając nawyki żywieniowe, w czym coraz częściej pomagają dietetycy.
Użądlenia i ugryzienia przez owady są w lecie powszechne. Większość owadów, z wyjątkiem hymenoptera (tj. błonkoskrzydłych, czyli np. pszczół, os, czy szerszeni) „gryzie", ponieważ żywią się krwią. Przy tym „posiłku" jednak zostawiają alergeny wywołujących mikroreakcję alergiczną lub substancje, które tworzą stan zapalny. Hymenoptera zaś żądlą, by się bronić, ale również pozostawiają substancje wywołujące alergie, a u niektórych osób silną reakcję uczuleniową i wstrząs anafilaktyczny.
Beta-karoten i likopen neutralizują wolne rodniki i ograniczają uszkodzenia DNA, co zmniejsza ryzyko czerniaka.
Osobowość może być czynnikiem decydującym o tym, czy ludzie preferują mdłe jedzenie, czy też ostre.