Liczba wyników: 2780
Zapotrzebowanie na energię zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej czy uwarunkowań genetycznych. Szacuje się, że u większości ludzi zapotrzebowanie na energię pochodzącą z węglowodanów plasuje się na poziomie 45–55 proc. Chodzi przede wszystkim o węglowodany złożone, ale w tej kategorii mieszczą się również cukry proste. Ich spożycie należy zwiększać w zależności od aktywności fizycznej czy intelektualnej.
Jedni robią to dla podreperowania domowego budżetu, inni ze względu na ekologię i troskę o środowisko. Bez względu na powód, oszczędzanie prądu i wody w domu naprawdę może nam wyjść tylko na dobre. Zwłaszcza, że wystarczy wypracowanie kilku prostych nawyków i wybór odpowiedniego sprzętu AGD, aby nasz dom był bardziej przyjazny środowisku, a w portfelu zostawało co miesiąc kilka banknotów więcej.
Nie tylko świetnie smakują i pachną, ale też są ogromnie zdrowe. Truskawki, porzeczki maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe, bogate także w inne cenne składniki. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym.
Najtwardsza tkanka w ludzkim ciele to wcale nie kość czaszki, ani kość udowa, ale… szkliwo. Nie bez powodu stanowi ono pancerz dla zębów, który chroni je przed bakteriami, wpływem kwasów czy powstawaniem płytki nazębnej. Jednak do czasu – gdy na skutek twoich nawyków nie dojdzie do erozji szkliwa, która jest nieodwracalna.
Chłonie wodę, zapobiega miażdżycy, pochłania metale ciężkie oraz szkodliwe metabolity, dba o poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na rozwój prawidłowej mikroflory w jelitach, wspomaga proces odchudzania – to tylko nieliczne z wielu zalet, które posiada błonnik pokarmowy.
Rak żołądka jest czwartą przyczyną śmierci nowotworowej u kobiet i mężczyzn. Jest najpowszechniejszy wśród osób po siedemdziesiątym roku życia. Jakkolwiek w rozwoju nowotworów określoną rolę odgrywają czynniki genetyczne, styl życia ma również ważny wpływ na ryzyko rozwoju raka. Zobacz, co możesz zrobić, by zmniejszyć prawdopodobieństwo tej choroby.
Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli. Już dwie jej łyżki powodują znaczący wzrost ciśnienia krwi.
Wakacje to okres, który rządzi się swoimi prawami – ciepłe, letnie wieczory, aktywne weekendy i spotkania z przyjaciółmi. Lato sprzyja wielu formom rozrywki, którym towarzyszy jedzenie. Osoby będące na diecie wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności, a dieta nie musi oznaczać drakońskich wyrzeczeń. Co warto jeść w okresie wakacyjnym, aby utrzymać linię i w pełni cieszyć się z uroków lata?
Słodziki miały być zdrowszym zamiennikiem wszechobecnego dzisiaj cukru. Okazuje się jednak, że ich stosowanie to działanie według przysłowia „zamienił stryjek sierkierkę na kijek" - mogą sprzyjać rozwojowi cukrzycy.
Czeka Cię usunięcie zęba? Czasem to jedyne rozwiązanie. Jednak pamiętaj, by po takim zabiegu stosować się do zaleceń stomatologa, inaczej rośnie ryzyko powikłań. Jednym z najczęstszych i wyjątkowo bolesnych jest tzw. suchy zębodół. Co to takiego?