Liczba wyników: 3037
Nierzadką konsekwencją długotrwałego nadmiernego picia alkoholu jest pogorszenie funkcji poznawczych, które może doprowadzić także do demencji. Pracownicy Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu postanowili sprawdzić, dlaczego tak się dzieje.
Ciągle słyszymy, że pozostawanie w pozycji siedzącej jest dla nas bardzo niekorzystne. Brak ruchu i wielogodzinne siedzenie przed telewizorem czy komputerem sprzyja rozmaitym chorobom. Okazuje się jednak, że w przypadku ludzi starszych ‘zaleganie' na kanapie przez dłuższy czas nie musi być tak szkodliwe, o ile spełniają oni jednocześnie wymogi dotyczące ogólnego poziomu aktywności fizycznej.
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
Być może oksytocyna, czyli tzw. "hormon miłości i przywiązania", pomoże w walce z koronawirusem.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Warto nauczyć się osłabiać stres, w innym przypadku może "przejąć kontrolę" nad naszym życiem, doprowadzając do depresji.
Jak wynika z nowych badań, osoby, którym udało się wyleczyć z Covid-19, mogą doświadczać objawów, które wskazują na zespół stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD).
Zakażenie koronawirusem może powodować dolegliwości neurologiczne, w tym chorobę Parkinsona, obawiają się medycy.
Grillowanie i smażenie jest bardzo modne i najlepsi kucharze całego świata uczą, jak przygotować najdoskonalsze burgery czy steki. Jednak karmelizacja mięsa w wysokiej temperaturze może być szkodliwa dla zdrowia.