Liczba wyników: 3995
Osoby starsze, które konsekwentnie wstają wcześnie i pozostają aktywne przez cały dzień, są szczęśliwsze i uzyskują lepsze wyniki w testach poznawczych niż seniorzy o nieregularnych sposobach funkcjonowania.
Nagromadzenie tłuszczu w wątrobie powoduje zmniejszenie dopływu tlenu do mózgu i stan zapalny tkanek mózgu, a obydwa te czynniki prowadzą do poważnych chorób.
Osoby próbujące schudnąć, które nie są w stanie wykonywać ćwiczeń aerobowych, mogą podejmować treningi siłowe i uzyskać dobre rezultaty.
Napój zawierający monoester ketonowy - nowy popularny suplement diety - może poprawić glikemię i zapobiec stanom przedcukrzycowym.
Wraz z wiekiem żelazo gromadzi się w korze mózgowej. Wiele badań zaś wskazuje, że postępująca akumulacja tego pierwiastka w istocie czarnej w starszym ludzkim mózgu to główny czynnik rozwoju choroby Parkinsona (PD) i innych chorób neurodegeneracyjnych. Jak się jednak wydaje, nie u wszystkich tak się dzieje, a to dlatego, że nasz organizm ma pewne plany reagowania na przeciążenie żelazem.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Cynk wpływa na podstawowe funkcje metaboliczne wielu organizmów żywych. Teraz na Uniwersytecie Technicznym w Monachium pokazano, że nawet minimalny niedobór tego pierwiastka zaburza trawienie.
Długotrwała obecność barwnika spożywczego Allura Red w diecie może być wyzwalaczem nieswoistego zapalenia jelit (inflammatory bowel diseases, IBD), choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, ostrzegają eksperci z McMaster University.
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.