Liczba wyników: 2255
Hipoglikemia, zwana też niedocukrzeniem, dotyczy osób chorych na cukrzycę. Według niektórych lekarzy jest właściwie powikłaniem leczenia. Objawy ataku hipoglikemii można łatwo pomylić ze stanem upojenia alkoholowego.
Piżmian właściwy to aromatyczna roślina z rodziny ślazowatych (Malvaceae), która naturalnie rośnie w Azji południowo-wschodniej i na obszarach do północnej Australii oraz wysp Fidżi. W tradycyjnej indyjskiej medycynie jest wykorzystywana do leczenia ran, problemów z układem krążenia, czy kłopotów żołądkowych.
Otyłość ma związek z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, ale w sposób szczególny sprzyja rozwojowi cukrzycy - osoby otyłe mają o kilkadziesiąt razy wyższe ryzyko zapadnięcia na tę chorobę niż ludzie o BMI w normie.
Herbata, zaraz po wodzie, jest najczęściej pitym napojem na świecie. Jeśli wybierzemy liście o dobrej jakości, możemy w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw, jakie oferuje nam ten napój. Jakie więc dobroczynne właściwości ma czarna herbata?
W starzejących się społeczeństwach jednymi z najczęstszych przyczyn śmierci są choroby sercowo-naczyniowe oraz powikłania cukrzycy. Odkryto, że już tak proste działanie, jak regularna aktywność fizyczna, mogłoby znacznie zmniejszyć wskaźniki zgonów ze wspomnianych powodów.
Obturacyjny bezdech senny może się wiązać u osób starszych z większym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera, wynika z nowych amerykańskich badań.
Od dawna wiadomo, że sposób odżywiania się ma wpływ na poziom zagrożenia cukrzycą i kontrolę samej choroby. Teraz ustalono, że odpowiedni jadłospis może nie tylko zahamować rozwój cukrzycy, ale wręcz ją wyleczyć.
Jeśli boli cię głowa, nie musisz natychmiast sięgać po leki, istnieją inne - choć niektóre bardzo zaskakujące - sposoby na osłabienie bólu. Sprawdź, jakie metody będą działały u ciebie.
Słodkie napoje są wszechobecne zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych menu i jakkolwiek nie wyparły kawy czy herbaty, stały się częstym składnikiem posiłków. Tymczasem okazuje się, że już dwa słodkie napoje tygodniowo oznaczają znacznie wyższe ryzyko cukrzycy.
Lista korzyści z jedzenia orzechów jest długa. Wiadomo np., że wspomagają pracę nerek i poprawiają działanie układu krążenia. Ustalono też, że mogą usprawnić kontrolę cukrzycy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami