Liczba wyników: 6103
Ponad 47 tysięcy osób zmarło w Europie w wyniku wysokich temperatur w 2023 roku, najcieplejszym roku w historii pomiarów na świecie i drugim najcieplejszym w Europie. Takie są szacunki badania przeprowadzonego przez Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).
Przekąski dostarczają średnio około jednej czwartej dziennego zapotrzebowania kalorycznego większości ludzi w USA. Okazuje się, że na wielkość jedzonych porcji wpływa forma produktu.
Chociaż klęski żywiołowe mogą powodować straszne szkody w domach i infrastrukturze, okazuje się, że mogą sprzyjać poprawie relacji - np. zbliżyć do siebie pary małżeńskie, mówią uczeni z University of Texas w Austin.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Niektóre osoby starsze z genetyczną predyspozycją do choroby Alzheimera mogą odnieść korzyści ze stosowania suplementów oleju z ryb.
Zmiana czasu dwa razy w roku to tradycja w wielu miejscach na świecie, ale wiosenne przejście na czas letni nierzadko wywołuje niezadowolenie z powodu utraty godziny snu.
Jakkolwiek mężczyźni i kobiety z dużą masą mięśniową są mniej narażeni na śmierć z powodu chorób serca, wydaje się również, że kobiety z większą ilością tkanki są bardziej chronione przed tymi chorobami niż panie z mniejszym poziomem tkanki tłuszczowej.
Aktualne wytyczne medyczne zalecają, aby osoby we wstępnym stadium cukrzycy typu 2 straciły co najmniej 7 procent masy ciała, aby zapobiec objawom cukrzycy. Takie schudnięcie powinno oznaczać remisję glikemiczną (normalizację regulacji poziomu cukru we krwi) jako cel profilaktyki u osób ze stanem przedcukrzycowym.
Każda choroba jest kształtowana przez komponent genetyczny, a także czynniki zewnętrzne, takie jak zanieczyszczenie powietrza i status społeczno-ekonomiczny. Jednak siła, w jaką genetyka lub środowisko odgrywają rolę w ryzyku choroby - i jak wiele zagrożenia można przypisać każdemu z nich - nie jest dobrze poznana.
Wiele kosmetyków sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie prawdopodobnie zawiera duże ilości substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS), czyli potencjalnie toksyczne substancje powodujących szereg poważnych schorzeń, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Notre Dame w USA.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami