Liczba wyników: 1275
O kilka procent rocznie wzrasta liczba pacjentów z nowotworami skóry. Obecnie umiera co drugi pacjent chory na zaawansowanego czerniaka, chociaż jego uleczalność wynosi 98 procent.
Nie można dzięki temu farmaceutykowi wyglądać 20 lat młodziej, ale okazuje się, że lek na raka może przywrócić funkcjonowanie układu odpornościowego na młodzieńczym poziomie.
Witamina D to substancja znana przede wszystkim jako czynnik niezbędny do prawidłowego rozwoju układu szkieletowego. Jej niedobór wiąże się z ryzykiem krzywicy u dzieci oraz osteoporozy u starszych osób, najczęściej kobiet.
Szwedzcy naukowcy dokonali odkrycia, które kwestionuje dotychczasowe sposoby doboru metod leczenia raka piersi. Decyzji o najskuteczniejszym sposobie leczenia zwykle dokonuje się na podstawie biopsji guza pierwotnego. Nowe badanie dowodzi jednak, że w rzeczywistości guzy nowotworowe piersi zmieniają swój status hormonalny w ciągu przebiegu choroby. Naukowcy są zdania, że dysponując bardziej precyzyjnymi wynikami biopsji po nawrocie nowotworu, lekarze będą w stanie wybierać bardziej ukierunkowane metody leczenia.
To pytanie retoryczne, czy warto kontrolować stan zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że działania prewencyjne są skuteczniejsze i zwyczajnie lepsze niż późniejsze leczenie, które może być skomplikowane, a w wielu wypadkach nawet nieskuteczne.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Chrupiące i aromatyczne dania z patelni kuszą smakiem i zapachem, któremu trudno się oprzeć. Jednak bardzo ważne dla naszego zdrowia jest by smażone potrawy były przygotowywane we właściwy sposób i na odpowiednim tłuszczu.
Z badania Cancer Research UK wynika, że picie alkoholu zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. Lampka wina kojarzy się raczej z dobrym wpływem na zdrowie i samopoczucie, jednak z badań wynika, że już jeden duży kieliszek wina dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego.
Nowotwory złośliwe są pierwszą przyczyną zgonów kobiet w wieku poniżej 65 lat, a najczęstszym „kobiecym” nowotworem jest rak piersi. Rocznie w Polsce zapada na niego około 10 tysięcy pań , a prawie połowa zachorowań kończy się śmiercią. Choć coraz więcej z nas wie, że najlepszym sposobem walki z nowotworami jest diagnostyka, nie wszystkie potrafimy powiedzieć, co kryje się pod tajemniczym słowem „mammografia”. Jeszcze mniej z nas wie, na czym polega i kiedy wskazany jest rezonans magnetyczny piersi.
Kawa zmniejsza ryzyka zachorowania na raka skóry pomagając zniszczyć uszkodzone komórki, które mogłyby przekształcić się w guzy, wynika z badań przeprowadzonych w USA.