Liczba wyników: 2701
Dieta wysokotłuszczowa i ketogenna, nie tylko zwiększa długowieczność, ale także poprawia siłę fizyczną myszy, odkryli medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Ładnie nakryty stół, smaczny stek na patelni i romantyczny blask świec mogą wydawać się początkiem wspaniałego wieczoru. Jednak nie w przypadku astmatyków.
Maliny i jeżyny - powszechne w Europie Środkowej - nazywane są superjedzeniem ze względu na ich wyjątkowe właściwości przeciwutleniające.
Osoby pracujące na nocną zmianę są narażone wyższe ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworu.
Na Uniwersytecie McGill w Kandzie sprawdzono, dlaczego ludzie mieszkający w niektórych regionach nadoceanicznych są bardziej narażeni na zachorowanie na czerniaka niż pozostali.
Poddawanie się masażom przez osiem tygodni po śmierci kogoś bliskiego może przekładać się na zmniejszenie żalu w intensywnym, stresującym okresie żałoby.
Jedzenie śniadania po godzinie dziewiątej rano zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 59 proc. w porównaniu z porą pierwszego posiłku przypadającą przed godziną ósmą.
Osoby, które przyjmują leki na refluks żołądkowy zwane inhibitorami pompy protonowej przez cztery i pół roku lub dłużej, mogą być bardziej narażone na demencję.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Długotrwałe codzienne stosowanie aspiryny zwiększa ryzyko anemii o 20 procent u osób po siedemdziesiątce.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami