Liczba wyników: 251
Jeśli chcesz uniknąć nadciśnienia, musisz ograniczyć spożycie soli. A nie jest to łatwe o tyle, że sól dodaje się obecnie niemal do każdego choćby trochę przetworzonego produktu. Spróbuj jednak samodzielnie przygotowywać posiłki i używaj innych przypraw, a wyostrzy ci się smak i zdołasz zmniejszyć dawkę soli w diecie.
Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.
Poglądy na bezpieczeństwo stosowania parabenów były pozytywne przez wiele lat. W chwili obecnej substancje te są powodem licznych kontrowersji i dyskusji na temat ich wpływu na zdrowie.
Pieczenie w żołądku, dokuczliwe bóle brzucha, nudności, wzdęcia, ciągłe uczucie głodu – niestety wielu z nas wciąż bagatelizuje tego rodzaju oznaki. Szacuje się, że choroba wrzodowa dotyka co dziesiątego dorosłego Polaka, a nieleczona prowadzi do poważnych powikłań. Jeśli żyjesz w stresie, pijesz dużo kawy, palisz papierosy, jesz nieregularne posiłki i często sięgasz po tabletki przeciwbólowe – wrzody żołądka mogą dopaść również ciebie.
Deklarujemy, że chcemy się odżywiać zdrowo, jednak kupujemy głównie to, co znamy z reklam – wynika z badania świadomości Polaków dotyczącej zdrowego jedzenia. Jednak aby wybrać naprawdę zdrowy produkt nie powinnyśmy sugerować się reklamą czy marką, tylko wnikliwie przeczytać jego skład.
Twój język jest obrzęknięty, zaczerwieniony i bolesny? Może być wiele przyczyn problemu, począwszy od złej higieny jamy ustnej na chorobach autoimmunologicznych kończąc. Ten mały, zwinny mięsień wbrew pozorom pełni kluczową rolę – pozwala Ci właściwie jeść, odróżniać smaki czy mówić. Nie zaniedbuj go!
Wraz z początkiem jesieni wiele osób odczuwa pogorszenie nastroju, spadek formy, senność czy zwiększony apetyt na kaloryczne, niekoniecznie zdrowe potrawy. Część z nas najchętniej spędziłaby jesienne dni pod kocem, popijając jedną herbatę za drugą. Tymczasem, wystarczy odrobina chęci i kreatywności, by jesień kojarzyła nam się tylko i wyłącznie z dobrymi wspomnieniami.
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
Wielu ludzi stosuje leki na pieczenie żołądka, ale dolegliwość ta często wynika z niewłaściwej diety czy nieodpowiednich pór jedzenia, więc zamiast stosowania framaceutyków, lepiej jest - na ile się da - osłabiać refluks żołądkowo-przełykowy dzięki odpowiedniemu stylowi życia, mówią lekarze.
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?