Liczba wyników: 13676
Witaminy, cenne kwasy tłuszczowe, białko, przeciwutleniacze. To składniki leku czy suplementu diety? Nie. To znany od stuleci przysmak - chałwa. Zdrowy smakołyk który bez większego trudu przyrządzić można w domu.
Jeśli chcesz schudnąć czy po prostu pozostać zdrowym, sposób odżywiania się jest kluczowym czynnikiem. Odpowiednie składniki odżywcze nie tylko zmniejszają obwód w talii, ale także przydają energii, poprawiają nastrój i powstrzymują rozwój różnych chorób. Nie jest ważne jedynie co się je, ale kiedy, przekonują uczeni z Uniwersytetu w Tel Aviv.
Kakao większa przepływ krwi w obszarach mózgu i poprawia pamięć oraz inne zdolności poznawcze.
Piosenka śpiewana przed jedzeniem sprawia, że tort urodzinowy lepiej smakuje. Okazuje się, że określone rytuały wykonywane przed jedzeniem „poprawiają" smak dania.
Badania wskazują, że unikanie dietetycznych pokus jest bardziej skuteczne niż trenowanie swojej woli w zakresie trzymania się diety.
_W chińskim powiecie Chengmai żyje ponad 200 stulatków, wśród nich jest trzech „superstulatków", tj. osób w wieku powyżej 110 lat.
Docieranie pieszo do i z pracy znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.
Podczas ostatnich upałów słyszymy, że szczególnie zagrożeni są ludzie mający problemy z sercem. To prawda, jednak okazuje się, że niskie temperatury mogą wyrządzić więcej szkód układowi krwionośnemu niż ciepłe dni.
Pacjenci chorujący na paradontopatię nie muszą juz przechodzić inwazyjnych i bolesnych zabiegów chirurgicznych. Zamiast wzbudzającego lęk kiretażu - dziąsła czyszczą i leczą teraz ultradźwięki.
„Eliksir" długowieczności? To orzechy. Są kaloryczne, ale dostarczają dobrej energii. Mają tez wiele witamin i mogą pomóc ochronić się przed rozmaitymi chorobami, przekonują badacze.
Dwujęzyczność może opóźnić rozwój zaburzeń poznawczych i Alzheimera