Liczba wyników: 2808
Cukier uzależnia - zdania w tej kwestii są podzielone, chociaż nawet gdyby to nie była prawda, to trudno oprzeć się sernikowi czy, teoretycznie zdrowym, ciasteczkom zbożowym. Jednak znajdziemy go nie tylko w słodyczach, jest w zasadzie wszędzie. W pieczywie, wędlinach, ketchupie… Wg kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz.
Sklepy internetowe kuszą bogatym asortymentem, niskimi cenami i promocjami już niemal przez cały rok. Zakupy możemy zrobić o dowolnej porze, w dogodnym miejscu, a paczka z przesyłką zostanie dostarczona prosto pod nasze drzwi. Nic dziwnego, że internetowe sklepy podbiły serca Polaków – w 2016 roku wydaliśmy w sieci ponad 6 mld euro! Jednak mimo atrakcyjnej oferty i konkurencyjnych cen, wciąż zdarza nam się przepłacić lub kupić produkt, z którego nie do końca jesteśmy zadowoleni. Dlatego przedstawiamy sposoby na mądre i tanie kupowanie w sieci.
Balsamy, pianki, żele, pasty, maski, lakiery i wiele innych preparatów do stylizacji włosów – jest w czym wybierać. Kiedy i dlaczego warto zachować umiar w ich stosowaniu?
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
Nie musisz wypróbowywać skomplikowanych programów odchudzania, aby zmniejszyć swoją wagę. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by móc liczyć na efektywne zmniejszenie masy ciała. To żadna magia, po prostu wraz z rozwojem przemysłu spożywczego i zmianami kulturowymi, nabyliśmy pewnych nawyków, które sprzyjają przybieraniu na wadze. Sprawdź, jak łatwo można to ograniczyć i zyskać ładniejszą sylwetkę.
W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny?
Pozbycie się nadmiaru kilogramów może być trudnym wyzwaniem. Co jednak, gdy usiłujesz schudnąć, wskazówka wagi ani drgnie, a i miarka nie wskazuje ani centymetra mniej. Może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów, na przykład…
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Przyzwyczajeni do określonego sposobu jedzenia, niechętnie zmieniamy codzienny jadłospis. A gdy już podejmiemy decyzję o przejściu na dietę, nie tylko początki jej stosowania są trudne, ale i trzymanie się nowego sposobu odżywiania na dłużej. Warto przemyśleć kilka zmian, jakie chce się wprowadzić, a przede wszystkim zacząć myśleć o nowym menu jako o elemencie nowego stylu życia, a nie sytuacji przejściowej.