Liczba wyników: 5596
Forma witaminy B3, rybozyd nikotynamidu (NR), ma związek z korzyściami dla zdrowia sercowo-naczyniowego, metabolicznego i neurologicznego, ale nowe badania na University of Missouri wykazały, że NR może zwiększać ryzyko poważnych chorób, w tym raka.
Święta nie dla wszystkich są szczególnie oczekiwanym czasem. Wielu Europejczyków nie postrzega okresu poprzedzającego Boże Narodzenie jako radosnego, a wręcz odczuwają przygnębienie i stres. Optymistycznie przeżywają Adwent przede wszystkim religijni chrześcijanie.
Suplementy z rosyjskiego estragonu (Artemisia dracunculoides) i gorzkiego melona mogą być mniej pomocne w zwalczaniu zespołu metabolicznego, którego objawami są: nadmiar cukru we krwi, nadciśnienie i zbyt duża ilość tłuszczu w talii. Takie preparaty są skuteczniejsze jednak u kobiet niż u mężczyzn.
Powszechnie uważa się, że osoby wykonujące najbardziej wymagające zawody mogą mieć najpoważniejsze problemy ze snem. Na University of South Florida ustalono jednak, że związek między rodzajem pracy a dobrym snem jest bardziej złożony.
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dla nas dobre - zawierają wiele witamin i korzystnych zawiązków, takich jak przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowie. Wspomniane owoce pomagają również powstrzymywać szkodliwe skutki otyłości u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą popularną na Zachodzie.
W przypadku osób z nadwagą oczekiwana długość życia ulega skróceniu o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram masy ciała. Z kolei edukacja sprzyja długowieczności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Edynburgu.
Cykle diety, które przypominają post, wydają się zmniejszać objawy choroby Alzheimera u myszy, które zmodyfikowano genetycznie tak, by rozwijała się u nich demencja.
Codziennie serwuj sobie garść migdałów, to znacznie zwiększa produkcję maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit.
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Wiele osób spędza życie na pogoni za poczuciem szczęścia, które jednak nierzadko wydaje się im nieuchwytne. Według psychologów dzieje się tak dlatego, że nasze obecne uczucia mogą kolidować ze wspomnieniami dobrostanu z przeszłości.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami