Liczba wyników: 5710
Cykle diety, które przypominają post, wydają się zmniejszać objawy choroby Alzheimera u myszy, które zmodyfikowano genetycznie tak, by rozwijała się u nich demencja.
Codziennie serwuj sobie garść migdałów, to znacznie zwiększa produkcję maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit.
Otyłość przyczynia się do rozwoju chorób przewlekłych, w tym cukrzycy, raka i innych schorzeń. Sprawdzono, jak jedzenie o późnej porze wpływa na trzy główne aspekty regulujące wagę ciała, a tym samym ryzyko otyłości: regulację ilości przyjmowanych kalorii, liczbę spalanych kalorii i zmiany w tkance tłuszczowej. Okazało się, że wieczorne posiłki istotnie wpływają na wydatek energetyczny, apetyt i szlaki molekularne w tkance tłuszczowej.
Wiele osób spędza życie na pogoni za poczuciem szczęścia, które jednak nierzadko wydaje się im nieuchwytne. Według psychologów dzieje się tak dlatego, że nasze obecne uczucia mogą kolidować ze wspomnieniami dobrostanu z przeszłości.
Metabolizm u pacjentów z cukrzycą typu 2 i stanem przedcukrzycowym jest znacznie bardziej zaburzony niż u zdrowych ludzi i różni się w zależności od narządów i nasilenia choroby.
Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka pęcherza.
Indywidualne różnice w naszym DNA mają mniejsze znaczenie w okresie starzenia się i stawania się podatnymi na choroby związane z wiekiem, takie jak cukrzyca i nowotwory, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
Aromat olejku rozmarynowego może poprawić pamięć.
Seniorzy, którzy regularnie angażują się w wiele różnych rodzajach zajęć w wolnym czasie, takich jak spacery, bieganie, pływanie, czy gra w tenisa, mogą mieć niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu chorób układu krążenia i raka.
Osoby w wieku powyżej 60 lat, które spędzają dłuższy czas oglądając telewizję, mogą być narażone na zwiększone ryzyko rozwoju demencji.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami