Liczba wyników: 4023
Na Uniwersytecie Bath sprawdzono wpływ nauki gry na instrumencie muzycznym na zdolność mózgu do przetwarzania obrazów i dźwięków. Okazuje się, że nabycie takich umiejętności nie tylko usprawnia pracę mózgu, ale też poprawia nastrój.
Nie wszystkie techniki medytacyjne dają podobne efekty dla ciała i umysłu. Różne rodzaje medytacji buddyjskiej, np. wadżrajana i therawada, jakościowo odmiennie wpływają na fizjologię i zachowanie człowieka, wytwarzając albo reakcje pobudzenia (jak pierwsza wymieniona forma) i relaksacji (jak w formie drugiej).
Nocne zgrzytanie zębami i zaciskanie górnej oraz dolnej szczęki określane jest jako bruksizm. Dolegliwość ma różne konsekwencje zdrowotne, w tym mogą mieć związek z rozwojem zaburzeń stawu skroniowo-żuchwowego.
Nagromadzenie tłuszczu w wątrobie powoduje zmniejszenie dopływu tlenu do mózgu i stan zapalny tkanek mózgu, a obydwa te czynniki prowadzą do poważnych chorób.
Osoby próbujące schudnąć, które nie są w stanie wykonywać ćwiczeń aerobowych, mogą podejmować treningi siłowe i uzyskać dobre rezultaty.
Osoby z wysokim poziomem neurotyczności i stresu mogą być bardziej narażone na objawy depresyjne, daje się to jednak osłabiać, gdy przestrzega się pięciu zasad buddyzmu - podstawowego systemu etycznego dla wyznawców tej religii.
Napój zawierający monoester ketonowy - nowy popularny suplement diety - może poprawić glikemię i zapobiec stanom przedcukrzycowym.
Codzienność wraz z czasem staje się mniej „uciążliwa" i stresująca. Liczba codziennych stresorów i reakcje ludzi na nie zmniejszają się wraz z wiekiem.
Wraz z wiekiem żelazo gromadzi się w korze mózgowej. Wiele badań zaś wskazuje, że postępująca akumulacja tego pierwiastka w istocie czarnej w starszym ludzkim mózgu to główny czynnik rozwoju choroby Parkinsona (PD) i innych chorób neurodegeneracyjnych. Jak się jednak wydaje, nie u wszystkich tak się dzieje, a to dlatego, że nasz organizm ma pewne plany reagowania na przeciążenie żelazem.
Poziom wykształcenia ma wpływ na to, jaką dietę ludzie stosują. Dłuższa edukacja częściej przekłada się zdrowsze jedzenie, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami