Liczba wyników: 3336
Większa ilość flawanoli w diecie, naturalnych związków znajdujących się w dużych ilościach np. w kakao, może chronić ludzi przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi wywołanymi stresem, takimi jak udar, choroby serca i zakrzepica.
Oczekiwana długość życia zależy nie tylko od tradycyjnych czynników ryzyka związanych ze stylem życia, ale także od elementów związanych z jakością życia, takich jak silny stres.
Utrata życiowego partnera jest trudna nie tylko emocjonalnie, ale może też destrukcyjnie wpływać na zdolności poznawcze.
Jak pokazują testy na zwierzętach, dodanie selenu do diety chroni przed otyłością i zapewnia korzyści metaboliczne.
Chcesz poprawić funkcje mięśni? Serwuj sobie jedną porcję zielonych warzyw liściastych każdego dnia, przekonują uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.
Jak mówią uczeni z Queen Mary University w Londynie istnieją przekonujące dowody na to, że cukrzyca typu 2 wiąże się z wyższym ryzykiem choroby Parkinsona.
Nowe badanie sugeruje, że długość telomerów białych krwinek może dostarczyć kluczowych informacji na temat szans na długowieczności kobiet i dodatkowo pokazuje, jak wiek matki w chwili urodzenia ostatniego dziecka wpływa te telomery i jej zdrowie w dłuższej perspektywie.
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.