Liczba wyników: 3293
Warto regularnie się badać, przypominają onkolodzy. Tylko dostatecznie wczesne wykrycie nowotworu pozwala na zwiększenie skuteczności leczenia choroby.
Krystyna Janda dostała nagrodę aktorską podczas festiwalu Sundance. Polska aktorka została doceniona za rolę obrazie "Słodki koniec dnia" Jacka Borcucha. W filmie zagrała także Kasia Smutniak.
Luty i marzec to miesiące, w których notuje się najwięcej zachorowań na grypę. Powszechne stają się także przeziębienia, które choć mniej groźne, mogą trwać nawet do 10 dni. Czy możemy w jakiś sposób zmniejszyć ryzyko choroby? Tak! W dodatku niektóre sposoby są bardzo proste.
Od dawna wiadomo, że smażone jedzenie nie przydaje zdrowia, teraz ustalono, że może wręcz skrócić życie - z badań wynika, że zagrożenie dotyczy dojrzałych kobiet
Jeśli niedosypiasz, znacznie bardziej narażasz się na szybszy rozwój demencji. Niedostateczna ilość snu oznacza wzrost poziomu związanego z rozwojem otępienia białka o nazwie tau.
Problemy ze zdrowie fizycznym oznaczają zwykle częstsze kłopoty na poziomie psychicznym, ale jednocześnie nasz stan emocjonalny nie pozostaje bez wpływu na ciało. Okazuje się, że minorowy nastrój sprzyja stanom zapalnym.
W okresie zimowym przychodzi nam borykać się z niedoborem świeżych warzyw i owoców, które często stanowią podstawę codziennej diety. Na szczęście mamy do dyspozycji wartościowe propozycje, które noszą miano źródła zdrowia i cennych składników odżywczych przez cały rok. Najlepszym przykładem jest sałata - niezastąpiony element menu osób dbających o linię i prawidłowe odżywianie.
Specjaliści zalecają spożywanie ryb i owoców morza przynajmniej dwa razy w tygodniu. Tymczasem Polacy upodobali sobie reklamowane jako zdrowe wysokoprzetworzone produkty rybne. Lubimy je za niską cenę, ale trzeba przyznać, że wiele z nich to raczej artykuły „rybopochodne”, pozbawione wartości odżywczych i o niskiej jakości. Ile ryby jest tak naprawdę w rybie?
Czy można być otyłym i o tym nie wiedzieć? Czy otyłość może się ukryć? Może i coraz więcej osób ma z tym kłopot. To przeważnie ludzie młodzi lub w średnim wieku, którzy są nieaktywni, żyją na siedząco, niezdrowo się odżywiają. Gromadzenie się tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej, tak zwany tłuszcz trzewny, otaczający nasze narządy wewnętrzne, którego nie dostrzegamy, to zaburzenie metaboliczne, które nazywa się ukrytą otyłością – mówi Anetta Skomiał, dietetyk.
Produkcja jedzenia w ciągu ostatnich dziesięcioleci wzrosła tak bardzo, że wręcz zagraża naszej planecie. Co więcej, powszechny w karajch rozwiniętych i rozwijających się sposób odżywiania się skraca życie ludzi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami