Liczba wyników: 4958
Diety niskotłuszczowe od wielu lat są polecane przez lekarzy jako obrona przed wieloma chorobami, m. in. przed rakiem piersi, chorobami serca i osteoporozą. Z wyników badań opublikowanych przez Amerykańską Izbę Lekarską wynika jednak, że dieta nie ma większego wpływu na ryzyko wystąpienia tych chorób – zwłaszcza u kobiet po 50 roku życia.
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Ryzyko udaru mózgu lub zawału serca zwiększa się, jeśli śpi się zbyt krótko lub zbyt długo. Przeciętny człowiek spędza jedną trzecią życia śpiąc, ale uczeni uważają, że wielu z nas nie sypia odpowiedniej ilości godzin, a to ma przełożenie na problemy zdrowotne.
U ludzi w średnim wieku bądź starszych, którzy w ciągu 16-letniego okresu przestrzegali 5 zasad zdrowego trybu życia zachodziło mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, niż u seniorów, którzy mieli mniej zdrowych przyzwyczajeń – wynika z opublikowanych niedawno badań.
Jest dość popularnym zaburzeniem i może przydarzyć się w każdym wieku. Potrafi bardzo długo nie dawać żadnych objawów, a nieleczona może być niebezpieczna dla życia. Może odpowiadać za poronienia, zawały serca, niedokrwienie mózgu, choroby neurologiczne czy nowotworowe. Warto wiedzieć o niej więcej.
Śródziemnomorski sposób odżywiania się zyskał rzesze zwolenników, ponieważ oferuje nie tylko szeroką gamę smakowitych dań, ale pomaga ochronić się przed rozmaitymi chorobami, m. in. chorobami serca. Teraz wykazano, że powstrzymuje również starzenie się mózgu.
Pomijanie posiłków może być szkodliwe przy zwalczaniu infekcji i prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, ostrzegają medycy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai. Rezygnacja z posiłków wyzwala reakcję w mózgu, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe.
Jest bogata w białka, błonnik, żelazo, magnez i witaminę B2 - kwinoa staje się coraz popularniejszym produktem w naszych kuchniach. Umieszczenie jej w diecie może chronić organizm przed chorobami serca, cukrzycą, migrenami i problemami jelitowymi. Co więcej, nie zawiera glutenu, dlatego sięgają po nią osoby z celiakią i te, które stosują modną obecnie dietę bezglutenową.
Po raz pierwszy wyraźnie pokazano związek między częstotliwością i czasem trwania „nieświadomego czuwania" (ang. unconscious wakefulness) podczas snu nocnego i zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca i naczyń krwionośnych oraz zgonu z jakiejkolwiek przyczyny. Zagrożenie szczególnie dotyczy kobiet.
To, że palenie szkodzi wiedzą chyba wszyscy. Do tej pory jednak skupiano się na "poważniejszych" chorobach płuc czy serca jako tych, które najczęściej są skutkiem palenia tytoniu. Palenie jednak negatywnie wpływa również na zęby. Warto zerwać ze zgubnym nałogiem, a okazja ku temu będzie 31 maja, kiedy to przypada Dzień bez papierosa.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia