Liczba wyników: 1957
Dieta Paleolityczna to jeden z najbardziej popularnych trendów żywieniowych w ostatnich latach, a w 2013 roku była najczęściej wpisywaną dietą w wyszukiwarkę internetową. Ideą przewodnią diety jest spożywanie grup produktów, które jedli nasi przodkowie w epoce kamienia.
11 czerwca 2015 roku, w siedzibie PAN w Warszawie odbyła się konferencja prasowa, inaugurująca działalność Polskiej Ligi Walki z Rakiem, organizacji powstałej na wzór narodowych lig walki z rakiem zrzeszonych w Association of European Cancer Leagues.
W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy. Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?
Zawał serca to wstrząs nie tylko dla ciała, ale i psychiki. Wychodząc naprzeciw potrzebom pacjentów Polskie Towarzystwo Kardiologiczne uruchomiło portal „Co (dalej) po zawale?”. Chorzy znajdą w nim najważniejsze informacje związane z codziennym funkcjonowaniem po przebytym zawale serca.
Rak płuca jest najczęściej występującym nowotworem wśród kobiet. W ciągu ostatnich 30 lat liczba zachorowań wzrosła aż o 400 procent – alarmują eksperci. Światowy Dzień Bez Papierosa (31 maja) to dobry moment na poznanie profilaktyki i pierwszych objawów tej choroby.
Wzrost liczby zawałów serca i zgonów kardiologicznych często wiąże się z epidemicznymi okresami grypy. Wykazano, żen około 1/4 zawałów serca poprzedzona jest ostrą infekcją układu oddechowego. Grypa może doprowadzić do ostrych zapaleń wieńcowych, przewlekłej niewydolności serca czy wirusowych zapaleń mięśnia sercowego i osierdzia, a każde z tych powikłań może zakończyć się zgonem pacjenta. Skuteczną profilaktyką grypy i jej powikłań wśród pacjentów epidemiologicznych są szczepienia.
Niedożywienie i wyniszczenie organizmu szczególnie zagrażają osobom chorym na nowotwory. U niedożywionych pacjentów gorzej goją się rany, częściej rozwijają się zakażenia i powikłania, wydłuża się czas jego pobytu w szpitalu i znacząco rosną koszty jego leczenia. Dlatego lekarze opracowali standardy żywienia pacjentów onkologicznych.
Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych już po raz czwarty zainicjowała publiczną debatę, dotyczącą sytuacji pacjenta onkologicznego w systemie ochrony zdrowia. Tym razem stawia ważne pytanie, czy pacjent może mieć zaufanie do opieki onkologicznej w Polsce?
Katar infekcyjny i alergiczny na pierwszy rzut oka wydaje się być prawie taki sam. Ale wiemy, że „prawie” robi dużą różnicę. W obu przypadkach na początku obserwujemy obecność wodnistej wydzieliny, intensywne kichanie oraz uczucie zatkanego nosa z upośledzeniem węchu. Często towarzyszy temu uczucie zmęczenia i osłabienia. I to są wspólne cechy obu stanów kataralnych. Przyczyny pojawienia się problemu i sposoby przeciwdziałania są jednak zupełnie inne.
Niemal 70 procent uczestników pali w dwa lata po diagnozie, a 57 procent pali cztery lata po wykryciu nowotworu.