Liczba wyników: 14367
Pozostający w związkach pacjenci z rakiem mają niższe ryzyko śmierci niż chorujący single.
Badania wykazują, że regularne jedzenie orzechów przynosi korzyści w zakresie czynności nerek i układu krążenia.
Sprawdź, jak wielu stresorów doświadczyłeś/aś w ostatnim roku, by i dowiedzieć się, jak wysoki poziom stresu cię dotyczy.
Starszy wiek wiąże się z określonymi zmianami w wyglądzie i sposobie funkcjonowania organizmu. Niektóre z nich napawają młodszych mężczyzn znacznym niepokojem. Wśród najpowszechniejszych lęków jest łysienie i zaburzenia erekcji.
Za kilka dni będziemy po raz 22 obchodzić Międzynarodowy Dzień Osób Starszych. To święto stanie się 1 października centrum wydarzeń akcji społecznej organizowanej przez Stowarzyszenie „mali bracia Ubogich”. Celem inicjatywy jest przede wszystkim zwrócenie uwagi na obecność osób starszych w naszym społeczeństwie.
Zwiększenie świadomości społecznej dotyczącej profilaktyki i wczesnej diagnostyki zawału mięśnia sercowego – to cele rozpoczynającej się dziś akcji „Tydzień dla serca” organizowanej przez Caretest. Inicjatywa związana jest ze zbliżającym się Światowym Dniem Serca, obchodzonym co roku w ostatnią niedzielę września w 120 krajach.
Opracowano i udoskonalono urządzenie zapewniające osobom sparaliżowanym - w tym także dotkniętym najpoważniejszym zespołem zamknięcia - lepszą kontrolę nad otoczeniem i komunikację.
Mianem anginy określa się zwyczajowo ostry stan zapalny górnych dróg oddechowych, wywołany przez bakterie (paciorkowce, niekiedy także gronkowce). Angina jest zakaźna i przenosi się ją drogą kropelkową. Zazwyczaj choroba ta - choć uciążliwa i niekiedy bolesna - przebiega łagodnie. Nie wolno jej jednak lekceważyć, komplikacje bowiem mogą prowadzić do poważniejszych schorzeń.
Rak trzustki to relatywnie rzadka, ale bardzo śmiertelna forma nowotworu. Okazuje się jednak, że można znacząco obniżyć ryzyko jej rozwoju dzięki stosowaniu dobrej diety.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią