Liczba wyników: 14506
Choroby to nie jedyna rzecz, która może być zakaźna - jest jeszcze ziewanie. Podczas gdy większość z nas od dawna dostrzegała to zjawisko, po części z powodu padania jego "ofiarą", to nikomu nie udało się wyjaśnić naukowo tej zagadki... do tej pory. Naukowcy z Włoch przedstawili pierwszy dowód behawioralny na to, że ziewanie to szybko i często pojawiające się zjawisko wśród osób bliskich sobie emocjonalnie, takich jak przyjaciele czy członkowie rodziny. Wyniki ich badań zostały opublikowane w czasopiśmie PLoS ONE.
Internetowy system rozliczeń podatkowych e-Deklaracje jest coraz popularniejszy. Od początku roku do końca stycznia podatnicy przesłali ponad milion dokumentów elektronicznych. To o 30 procent więcej niż w styczniu ubiegłego roku.
Boże Narodzenie to dla wielu Polaków najważniejsze święto w roku. Ten grudniowy świąteczny czas jest dla większości badanych przede wszystkim świętem rodzinnym, natomiast religijny aspekt świąt Bożego Narodzenia stawia na pierwszym miejscu nieco ponad jedna czwarta dorosłych - wynika z sondażu zrealizowanego przez CBOS.
Niegdyś pracownicy byli niemal zachęcani do wcześniejszej emerytury - mieli do dyspozycji „znośne" emerytury i mogli oddawać się hobby czy opiece na wnukami. Argumentowano bowiem, że im wcześniej zrezygnuje się z aktywności zawodowej, tym wcześniej młodzi wejdą na rynek pracy na to „zwolnione miejsce". Czasy zmieniły się jednak diametralnie, dziś trzeba pracować dłużej, a to oznacza konieczność dostosowania miejsc pracy do starzejącej się populacji.
Jeśli chodzi o składniki polecane dla zdrowia oczu, większość ludzi wskazuje bez zastanowienia witaminę A i beta-karoten. Nie umniejszając ich wartości jednak, trzeba podkreślić, że nowe badania sugerują, iż witamina D wydaje się tu mieć najistotniejsze znaczenie
O tradycji podawania kawy napisano niejedną książkę. Ten kojarzony ze słoneczną Italią napój, ma swoich zwolenników na całym świecie. Przysłowie „co kraj to obyczaj” nie znajduje jednak zastosowania w kontekście serwowania „małej czarnej” – tutaj zasady pozostają niezmienne. Warto bliżej się im przyjrzeć, aby uniknąć towarzyskiej gafy.
Polacy coraz bardziej interesują się wpływem odżywiania na zdrowie. Poszukują dietetycznych przepisów, podążają za najnowszymi trendami żywienia fitness. Coraz częściej też uważnie czytają etykiety i przyglądają się kupowanym produktom spożywczym. Wiedza Polaków o tym co znajduje się na ich talerzach jest coraz większa ale czy wystarczająca?
Żądanie zapłaty za niezamówione przez konsumentów produkty, nieinformowanie wprost o zamiarze zawarcia umowy, sugerowanie wygranej – to przykłady tylko kilku z dziesięciu praktyk Reader’s Digest Przegląd, które zakwestionował Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Na wydawnictwo nałożono karę ponad 4,3 mln zł.
Mit o szkodliwości konserwacji i pasteryzacji nie omija także piwa. Bardzo często podaje się, że pasteryzacja jest szkodliwa, bo jest to pewien sposób konserwacji produktu. W tym samym czasie piwa niepasteryzowane określa się jako naturalne i nieutrwalane. Tymczasem i jedne i drugie są dobre, a każde z nich ma swoje miejsce na rynku oraz swoich zwolenników. O tym, że pasteryzacja nie ma znaczenia dla smaku i jakości piwa mówi piwoznawca Maciej Chołdrych.
Z niedawnych badań z udziałem 43 osób wynika, że starsze kobiety i mężczyźni , którzy kilka razy w tygodniu chodzili na basen, zdołali obniżyć skurczowe ciśnienie krwi.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią