Liczba wyników: 17891
Dieta o dużej ilości kalorii pochodzących z węglowodanów wywołuje więcej problemów zdrowotnych niż brak aktywności fizycznej, alkohol czy palenie papierosów razem wzięte.
Czas upływa, a Sandra Bullock wciąż zachwyca. Magazyn „People" uznał ją za najpiękniejszą kobietę 2015 roku.
Około 16 procent chorych na jaskrę bezpowrotnie traci wzrok. Według danych WHO schorzenie jest drugą przyczyną ślepoty w krajach rozwiniętych. Tymczasem wiedza medyczna i nowoczesne metody diagnostyczne pozwalają łatwo uniknąć tragedii. Wystarczy regularnie badać stan zdrowia oczu. W Polsce jaskrę zdiagnozowano u co najmniej 420 tys. osób z czego 300 tys. to kobiety. Prawdopodobnie połowa chorych wciąż nie zdaje sobie z tego sprawy, powoli tracąc wzrok.
Wiosna i lato to najtrudniejszy czas dla uczuleniowców, szczególnie tych którzy cierpią na alergie wziewne. Od wiosennego kwitnienia drzew, po letnie pylenie traw, na wysyp zarodników grzybów i pleśni skończywszy cierpią tysiące osób. Ale właściwie dlaczego?
Im bliżej wyborów, tym media są coraz bardziej przychylne kandydatom walczącym o fotel prezydenta Polski – wynika z najnowszego raportu „Press-Service Monitoring Mediów”. W ciągu pierwszych dwóch tygodni kwietnia na ich temat opublikowano prawie 2 tys. materiałów o wydźwięku pozytywnym - 1 proc. więcej niż w poprzednich 14 dniach. Zaledwie 1,4 tys. to informacje o charakterze negatywnym.
Czerwone i białe, a także różowe. Do tego słodkie lub wytrawne, z wyższej półki albo przyjazne dla portfela. To tak na wstępie, bo jeśli zagłębić się w temat, można się pogubić w ilości określeń ich smaku i aromatu. Dość wymienić tylko kilka pojęć – taniny, potencjał dojrzewania, nota degustacyjna, dekantacja… jak w tym gąszczu ma się poruszać osoba, która nie jest koneserem?
Grecy przeprowadzili badania, z których wynika, że picie herbaty rumiankowej zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych tarczycy.
Szybkie tempo życia, złe nawyki oraz mity o sokach przyczynami spadającego spożycia warzyw i owoców w Polsce. Nad przyczynami takiego stanu rzeczy zastanawiają się eksperci.
Ryby to świetne źródło zdrowych tłuszczy, białka i kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by spożywać je przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Ale uwaga – nie wszystkie! Są bowiem gatunki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, bo zawierają metale ciężkie, na przykład rtęć, a także antybiotyki i inne substancje chemiczne. Które więc należy jeść, a których lepiej unikać i gdzie kupować te najzdrowsze?
Dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy E zmniejsza stres oksydacyjny w układzie odpornościowym.
Wysokoprzetworzone produkty sprzyjają udarom i problemom z pamięcią