Liczba wyników: 2709
Kurkumina, związek znajdujący się między innymi w curry, może zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym zaawansowaną postacią stłuszczeniowej choroby wątroby, a nawet leczyć ten narząd.
Osoby z krótkowzrocznością częściej doświadczają gorszej jakości snu niż ludzie z dobrym wzrokiem, zauważają uczeni z Uniwersytetu Flinders w Australii.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD), jednej z częstych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Jak się okazuje, stosowanie takich przeciwutleniaczy, jak luteina i zeaksantyna może pomóc ograniczyć ryzyko rozwoju AMD silniej niż preparaty z beta-karotenem.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Bycie opiekunem starzejącego się rodzica lub współmałżonka może być stresujące, ale eksperci z Uniwersytetu Teksasu w Austin kwestionują pogląd, że sprawowanie opieki oznacza zwiększenie ryzyka depresji.
Kiedy kobiety zbliżają się do menopauzy, ich cykl menstruacyjny może się wydłużać. Teraz okazuje się, że czas wystąpienia tych zmian może być wskazówką dotyczącą ryzyka rozwoju chorób serca u danej kobiety.
Istnieje związek między zaburzeniami odżywiania a wielochorobowością fizyczną, czyli obecnością wielu różnych chorób.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.
Kremy przeciwsłoneczne chronią naczynia krwionośne skóry przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym (UV), wpływając na ich rozszerzenie. Pot na skórze także może zapewniać ochronę naczyń skóry przed uszkodzeniami słonecznymi.
Licząca sobie ponad 2 tysiące lat praktyka chińskich zielarzy polegająca na badaniu ludzkiego języka pod kątem oznak choroby jest obecnie stosowana przez informatyków wykorzystujących uczenie maszynowe i sztuczną inteligencję.