Liczba wyników: 1495
Ponad połowa Polaków w ciągu ostatniego miesiąca nie zaoszczędziła ani złotówki. Dla wielu gospodarstw domowych to powód do dużego zmartwienia - w przypadku nagłego pogorszenia ich sytuacji materialnej łatwo mogą popaść w długi. Najnowsze badanie wykonane przez Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Grupy KRUK pokazuje, w jaki sposób Polacy zarządzają domowym budżetem i wydatkami.
Domowe przetwory, sałatki, aromatyczne zupy i dania rybne… Nie rezygnujmy ze zróżnicowanego jadłospisu tylko dlatego, że letnie dni pozostały wspomnieniem. Dzięki zgromadzonym zapasom jesienno-zimowa dieta będzie nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Jak powinno wyglądać nasze menu podczas największych chłodów oraz jak przechowywać żywność, aby nie straciła swoich właściwości?
Okres jesienno-zimowy wiąże się z krótszymi dniami, mniej przychylną aurą, określonymi modyfikacjami codziennej rutyny spowodowanymi niesprzyjającą pogodą. To wszystko sprawia, że opisywany sezon wiąże się z osłabieniem nastroju. Różni eksperci radzą, jak sobie poradzić z depresyjnym samopoczuciem.
Do sylwestrowej nocy jeszcze dwa miesiące, ale już teraz warto zacząć przygotowania. Wystarczy wziąć sobie do serca kilka prostych rad dotyczących zdrowego żywienia, by w Sylwestra zachwycić wszystkich smukłą sylwetką.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.
Coraz większą część społeczeństwa stanowią ludzie w wieku dojrzałym. Według stereotypu osoby po pięćdziesiątce nie uprawiają sportu, nie prowadzą aktywnego trybu życia, koncentrując swoją uwagę przede wszystkim na wychowywaniu wnuków i oglądaniu telewizji. Czy obraz ten nie jest jednak fałszywy? Czy Polacy po 50 roku życia faktycznie unikają aktywnych form spędzania wolnego czasu?
Piękny uśmiech to nie tylko zdrowe i równe zęby, liczy się także kolor. Niestety nie każdy może się cieszyć olśniewającym uśmiechem, a zęby przebarwiają się także pod wpływem picia kawy, herbaty, czerwonego wina i palenia papierosów. Na szczęście medycyna ma ratunek. Nakładkowo, ekspresowo, w domu czy w gabinecie – dróg do uzyskania białych zębów jest wiele. Która z nich jest nie tylko najlepsza, ale i najbezpieczniejsza dla zębów? Robimy przegląd najpopularniejszych dostępnych metod.
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.
Badanie na myszach pomogło naukowcom określić, jak mogą rozwijać się niedobory cynku u osób starszych - nawet gdy seniorzy dostarczają sobie zalecaną dawkę tego minerału w diecie.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami