Liczba wyników: 1339
Latem, gdy temperatury rosną, chętniej jemy lody, sorbety, pijemy mrożone kawy i zimne napoje. Jednak nie wszyscy mogą beztrosko delektować się orzeźwiającymi smakołykami. Niemal połowa ludzi na całym świecie odczuwa dyskomfort podczas spożywania zimnych lub gorących potraw spowodowany nadwrażliwością zębów. Ty też jesteś w tej grupie? Nie martw się. Są sposoby, by szybko wyleczyć tę dolegliwość.
Klimakterium to fizjologiczny i naturalny etap w życiu każdej kobiety. U podstaw tego procesu leży osłabienie czynności rozrodczej jajników. Określany zamiennie przekwitaniem, może mieć różną długość i trwa nawet do 10 lat po ostatniej miesiączce. Natomiast menopauza oznacza ostatnią miesiączkę w życiu kobiety, która w naszej strefie klimatycznej przypada między 45 a 55 rokiem życia. Klimakterium można podzielić na okres premenopauzalny, czyli okres poprzedzający wystąpienie ostatniej miesiączki, okres okołomenopauzalny z ostatnim krwawieniem miesięcznym oraz okres postmenopauzalny.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
We współczesnym świecie wytworzenie produktów spożywczych bez stosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych jest mało realne. Z jednej strony obawiamy się, iż spożycie w nadmiarze chemicznych dodatków do żywności może nam zaszkodzić, z drugiej - stawiamy coraz większe wymagania przed producentami dotyczące jej dostępności, bezpieczeństwa, zróżnicowania, funkcjonalności i wygody użycia. Jedną z bardziej kontrowersyjnych i ciągle dyskutowanych substancji są konserwanty, uważane za niepożądane dodatki chemiczne.
Jak wynika z danych amerykańskiego Narodowego Instytutu Chorób Serca, Płuc i Układu Krwionośnego (National Heart Lung and Blood Institute), w USA co roku notuje się około 400 tysięcy przypadków niewydolności serca. Dolegliwość jest powszechnym, przewlekłym stanem, który powstaje w wyniku nadciśnienia. Może być bardzo kosztownym, problematycznym, a nawet śmiertelnym zagrożeniem.
Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.
Zdarza się, że określenie „żywność ekologiczna" używane jest zamiennie z określeniem „zdrowa żywność". O ile pierwsze z nich oznacza żywność certyfikowaną drugie jest nazwą stworzoną do celów marketingowych i często z ekologią ma niewiele wspólnego.
Program pielęgnacji skóry starzejącej się powinien być dostosowany do jej indywidualnych potrzeb, różnych w kolejnych dekadach życia. Zrozumienie procesów fizjologicznych zachodzących w skórze w poszczególnych okresach umożliwia opracowanie zasad pielęgnacji, które zmieniają się wraz z wiekiem.
Starzenie się skóry to nieunikniony proces fizjologiczny. Warto jednak wiedzieć, co wpływa na starzenie się skóry i jakie czynniki przyspieszają ten proces, czego unikać, aby jak najbardziej opóźnić pojawienie się zmarszczek oraz jakich składników szukać w preparatach przeciwzmarszczkowych.
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami