Liczba wyników: 3293
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.
Mikroorganizmy w mikrobiomie jelitowym pełnią bardzo istotne role, współodpowiadają m. in. za skuteczność układu immunologicznego poprzez udział w wytwarzaniu witamin, związków przeciwzapalnych, a także substancji, które wpływają na mózg.
Smog atakuje nie tylko nasze drogi oddechowe i układ krążenia, ale także naszą skórę przyspieszając jej proces starzenia. Niszczy jej naturalną barierę ochroną, przenika przez naskórek i pory, dostając się coraz głębiej do naszego organizmu. Jak powinna wyglądać antysmogowa pielęgnacja skóry korzystając z domowego zaplecza i wsparcia współczesnej kosmetologii?
Problemy ze snem są obecnie powszechną dolegliwością, wielu z nas nie sypia dostatecznie długo z powodu nadmiaru obowiązków lub odczuwa stres, czy inną dolegliwość, która zaburza odpoczynek, nawet jeśli czas nań przeznaczony jest zgodny z zaleceniami specjalistów.
Badacze z Yale University mówią, że lubimy smak tłuszczu zwierzęcego, ponieważ ludzie pierwotni jedli szpik, by dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kalorii.
„Kto z kim przystaje, takim się staje", mówi stare przysłowie i z pewnością dotyczy to małżeństw. Zazwyczaj ludzie przejmują nawyki i inne elementy stylu życia współmałżonków, co nie pozostaje bez wpływu na stan zdrowia.
Czerwone mięso może sprzyjać zdrowiu serca, o ile jest chude.
Praca zazwyczaj wymaga pozostawania wielu godzin poza domem, oznacza więc konieczność jedzenia posiłków poza swoją kuchnią czy jadalnią, a to często równa się dokonywaniu niedietetycznych wyborów. Kiedy sprawdzono ofertę gastronomiczną w środowisku pracy, okazało się, że sprzyja ona nadwadze i otyłości.
Uczenie się języka obcego to nie tylko szansa na awans czy lepszą pracę, ale świetny sposób na rozwój intelektualny i zachowanie odpowiedniego poziomu zdolności poznawczych. Z nowych badań wynika, że podczas snu można przyswoić nowy język.
Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami